Iz drugih medija: Investicija Spider grupe – Gradi se tvornica, Pitomača će biti “središte svijeta” za čajeve

Novi pogon u kojem će se proizvoditi oko 20 milijuna kutija čajeva trebao bi biti otvoren već u proljeće sljedeće godine. Spider grupa početkom ljeta počinje graditi novu tvornicu na pet tisuća kvadrata. Značit će to i posao za novih, s finalnom fazom, najmanje 150 radnika.

– Bit će to tvornica sa zasigurno najvećim kapacitetom za opremanje čajeva u široj regiji. Riječ je o investiciji od četiri milijuna eura, a polovicu ćemo uložiti u nove proizvodne linije. Dva milijuna eura, od toga, povukli smo iz europskih fondova – otkriva nam Denis Nemčević, predsjednik Uprave Spider grupe. Ta grupacija povezuje, među ostalim, tvrtke Jan-spider, koji snabdijeva velike tvornice čajeva posvuda u svijetu, dakle pakeraj, i Herbarium, zadužen za opremanje čajeva.

Opremaju vlastite brendove Gardenolo i Naturavita, ali i privatne robne marke za velike lance, kao što su Coop u Italiji ili Aldi Francuska, Lidl Italija, Hofer Austrija, Auchan Rusija.

denis nemcevic 2017 2

– Veliki su nam planovi i potrebe, a kapaciteti nedostatni pa smo odlučili, i zbog poslovne politike, izgraditi novu tvornicu na novoj lokaciji, kako bismo sve imali na jednome mjestu – nastavlja Nemčević. Očekuje kako bi nove pogone mogli otvoriti već u proljeće 2019. Čak 10 milijuna kutija čaja upakirat će ove godine, što je, preračunato, 200 milijuna filter vrećica. Preradit će i 1500 tona suhog bilja. Koliki je uistinu njihov novi poslovni pothvat, zorno prikazuje informacija kako će kapacitet buduće tvornice biti oko 20 milijuna kutija, dakle 400 milijuna vrećica. A tek manji broj tih vrećica završit će na hrvatskom tržištu. – Izvozimo gotovo 80 posto artikala, a i svi su novi projekti vezani isključivo za izvoz.

Dogovaramo posao s Lidlom u sedam zemalja, među kojima su i Njemačka i Francuska – kaže Nemčević. Talijanski Everton, vodeći pakeraj privatnih marki na tržištu Italije, suvlasnik je Herbariuma, što je Spider grupi otvorilo vrata Europe. U drugoj fazi, i Spider grupa je postala suvlasnik Evertona. Talijanska kompanija posjeduje veliku tvornicu čajeva u Indiji, pa je ideja da se tamo pakiraju, kako ih se dijeli, tzv. pravi čajevi, a u Hrvatskoj bi se pakirali biljni čajevi – za cijeli svijet. Kamilica za čajeve Spider grupe raste u Hrvatskoj, dok sirovinu za ostale artikle traže na izvoru jer, primjerice, hibiskus ne raste ni u Europi, pa bilje nabavljaju po cijelome svijetu – u Nigeriji, Sudanu, Vijetnamu, Senegalu… Kad ga prerade i upakiraju u vrećice čaja, šalju ih opet – u svijet. Približno 65 milijuna kuna iznosio im je lani konsolidirani prihod. Imaju 150 zaposlenih, a još bi ih toliko moglo raditi u novoj tvornici. Bit će to i značajan gospodarski zamah za Općinu Pitomača.

MG 3658

U toj je općini 1055 stanovnika, a nezaposlenih je trenutno 627. Uz nova radna mjesta, važno je i što će Spider grupa vezati za sebe poljoprivrednike proizvođače koji će tako naći svoje tržište. Usto proizvodnja je većinom eko pa neće ni zagađivati naš okoliš – zadovoljan je općinski načelnik Željko Grgačić. – Dajemo zemljište za pola kune po kvadratu, i ako se odluče za ulaganje dobiju još 30 kilovata struje gratis od općine – zaključuje načelnik. (vecernji.hr, foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content