Iz drugih medija: Virovitičko-podravska županija najviše u Slavoniji izdvaja za obrazovanje

- PROMO -

Prosječno 19 posto svojeg proračuna izdvajaju hrvatske županije za obrazovanje. Kada se gleda taj iznos po stanovniku, na visokom četvrtom mjestu onih koje izdvajaju najviše smjestila se Virovitičko-podravska županija. Iznad nje na toj su ljestvici Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija, što znači da je pretekla i Osječko-baranjsku, u čijem je srcu veliko Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Podaci su to s aplikacije Otvoreni proračun, projekta Hrvatske zajednice županije, u kojem se nalaze podaci za svih proračuna HR županija.

Ponosni smo na to što izdvajamo najviše za obrazovanje u cijeloj Slavoniji, ta nas je informacija ugodno iznenadila, i u budućnosti ćemo izdvajati još i više – poručuje virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Više od 30 škola izgrađeno je u posljednjih devet godina u ovoj županiji, a napravljeno je i pet sportskih dvorana te novi Studentski dom u Virovitici. U rukama su im već i građevinske dozvole za gradnju Područne škole Vukosavljevica, zatim Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, nove Srednje strukovne škole Stjepan Ivšić Orahovica te nove Područne škole u Bakiću, kao i za rekonstrukciju OŠ Ivan Goran Kovačić sa sjedištem u Zdencima. Gradit će se i novi Učenički dom u Virovitici.

Cilj nam je dostići što veći broj škola kako bi se mogla organizirati jednosmjenska nastava, a učenici i učitelji tako imati bolje uvjete rada. Spremne su, dakle, dozvole za gradnju nekoliko novih škola, vrijednih više desetaka milijuna kuna. Očekujemo i natječaje na kojima ćemo povući sredstva Europske unije za te projekte, što do sada nije bilo moguće jer nije postojao takav model, pa je Županija sve sama financirala – ističe Andrović, dodajući kako će, osim u zgrade, nastaviti ulagati i u opremu, posebice računala, kako bi se povećala kvaliteta rada u obrazovnim ustanovama.

Jedina je to županija u Hrvatskoj u čijim školama na Microbitovima rade već i učenici petih razreda, dok je u ostalim krajevima naše zemlje ta obuka “rezervirana” za đake u šestim razredima.

Specifični su i prvi po projektu za darovite učenike “BudiSTEMpatičan”, na čemu surađuju s Institutom “Ivo Pilar”. Izrađuju, naime, jedinstven model za prepoznavanje, identifikaciju i rad s darovitim učenicima u predtercijarnoj fazi, kojim će se moći koristiti bilo koja županija u Hrvatskoj. Time će se poboljšati razvoj potencijala darovitih učenika i omogućiti njihovo rano otkrivanje, kao i individualizirano poučavanje i učenje, koje će odgovarati njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima. Uključeno je 14 osnovnih i 7 srednjih škola čiji je osnivač Županija. Ciljana skupina je 541 potencijalno darovit učenik, i to 302 iz osnovnih i 239 iz srednjih škola. Projekt je vrijedan 926.000 kuna.

– Projekt “BudiSTEMpatičan” predstavit ćemo u svibnju Europskoj komisiji, na njihov poziv, kao primjer dobre prakse – navodi župan Andrović. (www.vecernji.hr)

Povezane vijesti

Skip to content