Obećavajući rezultati projekta Slavonija…

Pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i EU fondova Dragan Jelić prezentirao je dosadašnje rezultate u provedbi projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Uz njega, između ostalim, prezentaciji je nazočio i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

– Dosad smo od predviđenih 2,5 milijardi eura iz EU fondova ugovorili 32 posto u nešto više od godinu dana koliko se projekt provodi. Uvjeren sam da ćemo do kraja financijskog razdoblja plasirati najmanje 2,5 milijarde eura, a planiramo plasirati u Slavoniju i značajna sredstva iz drugih izvora financiranja, kako bi poboljšali kvalitetu života, povećali gospodarstvo i pomogli da ljudi ostanu na ovom području – istaknuo je Jelić.

S tom su svrhom planirana još dva projekta. Prvi je Razvojni sporazum Slavonija Baranja i Srijem, gdje će pet slavonskih župana s potpisati sporazum s Ministarstvom regionalnoga razvoja i EU fondova i definirati razvojne projekte bitne za ovo područje, a koji će se financirati iz drugih izvora sredstava.

– Drugi projekt je Sporazum o savjetodavnim uslugama Svjetske banke koja će na području Slavonije i Baranje definirati prioritete i u što se treba ulagati, na koji način poboljšati kvalitetu života na ovom području kroz brendiranje, povezivanje, predstavljanje Slavonije i njenih potencijala u Hrvatskoj i svijetu i kroz rast onih industrija koje imaju najveći potencijal ovdje kao što su prehrambena industrija, poljoprivreda, drvna industrija, ICT sektor i naravno turizam – napomenuo je Dragan Jelić.

Kako je naglašeno, veliki uspjeh za Slavoniju i Baranju, izvan EU fondova, je najavljeno otvaranje Istraživačko-razvojnoga centra Ericsson Nikola Tesla u Osijeku. Očekuje se kako će tu raditi preko sto mladih stručnjaka što će sigurno omogućiti ostanak mladih, ali i iskusnih osoba u Slavoniji te privući eminentne strane stručnjake.

Dodajmo i kako je dosad u projektu Slavonija, Baranja i Srijem potpisano preko 10 projekata u vodno-gospodarskom sektoru, deset projekata poduzetničko-potpornih institucija odnosno inkubatora, radi se na potpisivanju ugovora za zone kao i centara kompetencija. (www.hrvzz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content