Orahovački vatrogasci čuvari Isusovog groba na Veliku Subotu

Neke tradicije u nas se čuvaju, neke izgube svaki trag, a neke nestanu pa se vrate. Jedna od takvih je čuvanje Isusovog groba na Veliku Subotu. Ova tradicija danas je raširena na prostorima Republike Hrvatske u više oblika. Jedan od takvih je i tradicija da grob čuvaju vatrogasci, kako u cijeloj Hrvatskoj, tako i u Slavoniji i Orahovici.

U Orahovici je prema sjećanjima starih građana čuvanje Isusovog groba počelo prije drugog svjetskog rata, a prestalo poslije:
-Prema pričama starih vatrogasaca saznao sam da su u svečanim i radnim odorama išli u crkvu čuvati Isusov grob, čak i poslije drugog svjetskog rata kada se to nije smjelo niti spomenuti, a kamoli o tome nešto više pričati. No, nije dugo trajalo, ubrzo je tradicija, na veliku žalost orahovačkih vjernika, zamrla – priča dugogodišnji orahovački vatrogasac Mato Orina koji je prije četiri godine inicirao povratak ove tradicije u Orahovicu i župnu crkvu Našašća svetog Križa koje je održano i ove godine:

0204cucanjeisusovoggroba1
-Na jednom radnom sastanku Upravnog odbora našeg društva predložio sam da ponovno oživimo ovu veliku tradiciju što su moji vatrogasci jednoglasno prihvatili kao i župnik Željko Strnak. Nama je to velika čast, a prelijepo je vidjeti da u straži stoje i muški i žene, i vatrogasci svih uzrasta. Važno je reći da u čuvanju sudjeluju vatrogasci svih društava Vatrogasne zajednice Orahovica, dakle Orahovice, Nove i Stare Jošave, Crkvara i Dolaca, a nadam se samo kako ova tradicija nikada više neće prestati – zaključio je Orina.

Od prve godine čuvanja, svake godine aktivno sudjeluju tri žene, Marija i Zorica Orina te Suzana Grgurić, a povremeno su se uključivale Ana Jockov i Mirjana Zeman:
-Kada sam na sastanku čula za ovu ideju u početku nisam bila sigurna da će moći i žene, no predsjednik Orina odmah je naglasio da mogu svi što mi je bilo iznimno drago i naravno odmah sam prihvatila. Svake godine redovno sudjelujem, a poseban je osjećaj kada si s kopljem u ruci na straži, a ljudi se pokraj tebe skrušeno mole i tek onda shvatiš kakav veliki čin zapravo činiš – zaključila je tajnica DVD-a Orahovica Suzana Grgurić.
(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content