SAMO ZA ISKUSNE BERAČE: Znate li razliku između ljekovitog medvjeđeg luka i otrovnog „blizanca“- mrazovca?

Svakog proljeća mnogi se zapute u prirodu u potragu za ukusnom samoniklom biljkom iz porodice luka, tzv. divljim ili medvjeđim lukom.

U narodu se vjeruje da je ta biljka izuzetno ljekovita i da pomaže kod mnogih zdravstvenih problema, da djeluje kao prirodni antibiotik, ublažava tegobe disanja, pomaže kod tegoba mokraćnih puteva, lošeg tena, poboljšava probavu… Mnogi je koriste i za proljetno čišćenje organizma budući da ga narodna medicina preporučuje i za izlučivanje toksina.

No, ako nemate dovoljno iskustva u pronalaženju i branju medvjeđeg luka, potreban je veliki oprez. Jer, divlji luk je izgledom vrlo sličan opasnim otrovnim biljkama – cvijetu đurđice, mrazovcu i čemerici.

Posljedice krive identifikacije mogu biti kobne, odnosno može doći do teškog trovanja alkaloidnim spojevima koji se nalaze u sličnim biljkama. Upravo stoga se preporučuje da u potragu za medvjeđim lukom krenu isključivo iskusni i pažljivi berači.

Jedna od najboljih metoda prepoznavanja divljeg luka je miris koji, kako i sam naziv kaže,  posjeća na luk. Opasne biljke, a koje su mu slične, nemaju taj miris.

Za one neiskusne i nesigurne berače koji žele iskoristiti dobrobiti medvjeđeg luka postoji jedna druga, puno sigurnija opcija. Naime, i vi možete u vlastitom vrtu zasaditi divlji luk te tako bez straha uživati u njegovim plodovima i pikantnoj aromi.

(www.icv.hr, zv, foto: forum.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content