U Čađavici održano licenciranje pastuha

U Čađavici je Udruga uzgajivača hrvatskih hladnokrvnih konja organizirala licenciranje konja pastuha odabranih za pripusnu sezonu 2018.

Prema riječima predsjednika udruge Ivana Dugaje, mladi pastusi trebaju dobiti pripusnu dozvolu, a stariji idu na reviziju. Taj posao obavlja komisija Saveza uzgajivača hrvatskog hladnokrvnog konja utvrđivanjem zdravstvenog stanja, odnosno kondicije pastuha. Predsjednik Ivan Dugaja naglasio je i kako je konja sve manje budući da su teška vremena, te da se mladi teško odlučuju na dulje vrijeme uzgajati konje koji su nekada bili radni, a sada se koriste za razne izložbe, te za natjecanja u oranju na starinski način.

Na području Slavonije djeluju tri udruge koje se bave uzgojem hladnokrvnjaka sa svim potrebnim dozvolama. Čađavačka udruga obuhvaća Virovitičko-podravsku i veliki dio Osječko-baranjske županije, a ostalo područje obuhvaćaju udruge iz Slavonskog Broda i požeška Valis Aurea. Licenciranje pastuha moraju obaviti svi vlasnici konja, pa je za uzgajivače važno učlanjenje u udruge, jer im članstvo donosi 50 posto manje troškove. U predjelu nogometnog igrališta u Čađavici uzgajivači konja dopremili su na licenciranje oko dvadeset pastuha s područja Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije.

Načelnik općine Čađavica Mirko Rončević, koji je također bio nazočan licenciranju pastuha, izrazio je zadovoljstvo zbog uspješnog djelovanja udruge u Čađavici i redovitog uključivanja njenih članova u razna događanja na području općine, te obećao i daljnju potporu u radu udruge. Predsjednik povjerenstva, ujedno i predsjednik Saveza udruga uzgajivača hrvatskih hladnokrvnih konja, Mirko Majsec, bio je zadovoljan izgledom i karakteristikama najboljih pastuha ovog kraja. (www.icv.hr, af)