U HGK ŽK Virovitica održan infodan: “Mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata sredstvima EU”

Danas je u HGK – Županijskoj komori Virovitica, u suradnji s Europskom poduzetničkom mrežom, održan Info dan: „Mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata sredstvima EU“ uz naglasak na EU natječaj „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP“. Predavanje su održali: Boris Čagalj, voditelj područnog ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju, te Igor Bobek, viši stručni suradnik u Sektoru za međunarodne poslove i EU,
u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Cilj prezentacije je bio upoznati poduzetnike, prvenstveno mikro, mala i srednja poduzeća,
s mogućnostima sufinanciranja projekata sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz bespovratna sredstva te financijske instrumente – mikrokredite. Naglasak prezentacije bio je na trenutno otvorenom natječaju „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP“.

Natječajem se potiču početna ulaganja u kapacitete MSP-ova, odnosno u izgradnju i/ili opremanje poslovnih jedinica. Prihvatljive aktivnosti u okviru ovog natječaja su ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, čiji je cilj izgradnja/rekonstrukcija i opremanje novih ili održavanje i opremanje postojećih proizvodnih kapaciteta te posljedično podizanje konkurentnosti poduzetnika na domaćem i inozemnom tržištu. Ukupna alokacija natječaja je 200.000.000 HRK, dok će se dodijeljene potpore kretati u rasponu od 500.000 do 15 milijuna kuna, uz intenzitet potpore od 45% za mikro i mala te 35% za srednja poduzeća.

Uz HGK, kao partnerska institucija na info danu sudjelovala je i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) koja je predstavila svoje usluge za sufinanciranje vlastitog učešća tvrtki u EU projektima, kao i ostale linije kreditiranja koje su poduzetnicima na raspolaganju.
Na infodanu su prisustvovali predstavnici gospodarskih subjekata i OPG-ova, koji žele ulagati i proširivati svoju proizvodnju kroz bespovratna sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova. (hgk)