U Poreču župan Igor Andrović istaknuo potrebu za izgradnjom „poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora”

U sklopu 7. Forum hrvatskih i poljskih regija koji se održava u Poreču, održan je Panel pod nazivom „Ravnomjeran razvoj kroz poticanje ruralnih krajeva“ na kojem je sudjelovao virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Uz njega, sudjelovali su i: Željko Kraljičak državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Zofia Szalczyk, predsjednica Skupštine Velikopoljskog vojvodstva, Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, Jarosław Rzepa, zamjenik maršaleka Zapadno-pomeranskog vojvodstva, Antoni Konopka, član Upravljačkog odbora Opolskog vojvodstva i Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije. Moderator Panela je bio Mislav Togonal.

IMG 0359

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, govorio je o spajanju „Zelene i plave Hrvatske“, kako bi se što više proizvoda iz kontinentalne Hrvatske, iz Slavonije, plasiralo na Jadran. Govorio je o ulaganjima Virovitičko-podravske županije kroz EU fondove i potporu VIDRA Agencije za regionalni razvoj VPŽ, koja se daje malim poljoprivrednicima, OPG-ima, kako bi svi oni bili konkurentniji na tržištu i lakše plasirali svoje proizvode.

– U Virovitičko-podravskoj županiji ulažemo znatna sredstva u razvoj poljoprivredne infrastrukture za proizvodnju visokodohodovnih poljoprivrednih kultura. U rujnu prošle godine pustili smo u rad sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška vrijedan više od 80 milijuna kuna, gdje se vodom iz rijeke Drave navodnjava 1.260 hektara površine plodnih slavonskih polja. Osim ovog realiziranog sustava navodnjavanja, Virovitičko-podravska županije je s Agencijom za plaćanja u poljoprivredu, ribarstvu i ruralnom razvoju u travnju 2017. godine potpisala dva ugovora za izgradnju sustava navodnjavanja i to Novi Gradac – Detkovac kojim će se navodnjavati 750 ha poljoprivredne površine te sustav navodnjavanja Đolta kojim će se navodnjavati dodatnih 200 ha poljoprivredne površine. Uskoro očekujemo otvorenje radova na ova dva sustava. Osim toga, u pripremi su nam novi sustavi navodnjavanja, Lukač, te Kapinci – Vaška druga faza. Kad sve to završimo, imat ćemo više oko 4.500 hektara navodnjavanih površina. Sve to činimo kako bi omogućili bolju budućnost našim poljoprivrednicima.

IMG 0392

U sadržajnoj diskusiji, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, govorio je i o uspostavi istraživačke infrastrukture kao stvaranje preduvjeta da se u suradnji sa znanstvenom zajednicom i stručnim institucijama omogući razvoj i prijenos znanja i vještina usmjerenih na jačanje kvalitete, opsega i relevantnosti istraživačkih aktivnosti u kao jedne od važnih značajki koje će doprinijeti razvoju ruralnih područja.

IMG 0345

– Virovitičko-podravska županija, kroz izgradnju Tehnološko inovacijskog centra Virovitica (vrijednost projekta: 17.571.604,21 kuna), za što smo nedavno dobili pozitivan odgovor, kao i Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu (vrijednost projekta: 35.550.661.58 kn), planira potaknuti širenje proizvodnje, razvoja novih proizvoda, istraživanja svojstava poljoprivrednih kultura i prehrambenih proizvoda iz Kontinentalne Hrvatske. U budućnosti želimo izgraditi i jedan distributivni centar za poljoprivredne proizvode, kao i „poljoprivredni poduzetnički inkubator“ gdje bi mladima, gradnjom plastenika, ponudili infrastrukturu, dali im vjetar u leđa, kako bi oni mogli lakše naći „svoje mjesto pod suncem“, pozicionirati se na tržištu i živjeti od svoga rada. U cijeloj ovoj priči, iznimno nam je važna potpora RH, kao i europskih fondova, jer, europska sredstva namijenjena za ruralni razvoj su temelj za rast poljoprivrednih gospodarstava. U Virovitičko-podravskoj županiji, do sada je iz ovog fonda povučeno u 178 projekata 218.330.832,87 kuna, odnosno 29.110.777,72 eura, dok je prijavljenih projekata bilo preko 500 milijuna kuna, odnosno 73.326.019,01 eura – zaključio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

IMG 0325

IMG 0334

IMG 0397

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content