VANDALIZAM GRAĐANE KOŠTA 150.000 KUNA GODIŠNJE: Kome smetaju penjalice, klupe i koševi za smeće?

Srušen koš, razbijene boce, polomljene drvene letvice, iščupane žardinjere, razbijeni kontejneri… Rezultat je to vandalizma na našim ulicama i igralištima, prizor koji se češće može vidjeti vikendima i praznicima.

Budući da se počinitelji rijetko otkriju i da su najčešće maloljetni, da je materijalna šteta relativno mala, riječ je o svojevrsnom zločinu bez kazne. Odnosno, plate je drugi – građani.

Gradska uprava i tvrtka Flora tijekom cijele godine zamjenjuju ili popravljaju oštećene ili uništene koševe, kontejnere, sjedalice, na što se godišnje izdvoji više od 150.000 kuna.

Jedna od posljednjih meta vandala bilo je igralište ispred Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić na kojemu su polomili letvice na penjalici i ogradu uz dječji tobogan.

Prizor je rastužio i djecu i roditelje, koji se ponovno pitaju kome smetaju dječja igrala, koševi i klupe?

ibm1

OBIJEST I NEKULTURA

– Nažalost više ne znam što možemo napraviti osim reći: dosta je! Ovakvo ponašanje je zaista čista obijest i odraz nekulture. Više nema smisla na ovaj način trošiti novac poreznih obveznika. Štete se ponavljaju iz godine u godinu i morat će se naći neki način da se ovo zaustavi i više ne tolerira – ogorčeno kaže ravnatelj Ivica Tomljanović, upozoravajući da se slične situacije godinama ponavljaju i uz područne škole u Rezovcu i Milanovcu.

Vandali im, kažu, razbijaju žardinjere s cvijećem, trgaju koševe i kante za otpad, šaraju po zidovima.

Piju uz sam ulaz u školu. Trgaju prekidač koje školi služi za alarm, a jednom prilikom su prekidač vanjske rasvjete u školi doslovno spalili. Cijeli tjedan popravci, a za vikend divljanje. Škola izvrsno surađuje s policijom – kontakt policajac Pero Bićanić redovito obilazi prostore škola i igrališta, uvijek je na raspolaganju, kaže. I. Tomljanović.

No, nema smisla da danonoćno vreba na maloljetnike s „kratkim fitiljem“. Zato je ravnatelj došao na zanimljivu ideju – predlaže alternativu za ispucavanje viška snage.

ibm3

– Pozivam sve one koji imaju višak energije da je usmjere na nešto pozitivno, za promjenu. Škola ima veliku površinu za održavanje. Pozivam sve da dođu, uređuju okoliš, kose travu, čiste, neka uzmu lopatu u ruke i snagu iskoriste za pozitivu – kaže ravnatelj, te ističe kako je samo promjenom stava i većim poštovanjem prema javnom dobru moguće promijeniti ovu neslavnu praksu.

KRENUTI IZ OBITELJI

S time se slažu i roditelji, koji ističu kako je nužno osvijestiti da su igrališta i javne površine zajednička imovina pa ih samim time treba i čuvati kao vlastito dvorište ili klupu. Djeca i mladi to moraju na vrijeme naučiti od odraslih, poručuju.

– Jučer su se dvojica tinejdžera igrala na klackalici za najmlađe. Kada sam ih zamolila da se maknu jer će je polomiti (jedva su se ugurali u nju), samo su se nasmijali i zbijali šale na moj račun. Takvo ponašanje se rješava u obitelji, a ne kaznama koje ćemo na kraju opet mi platiti – kaže naša sugovornica, koja živi u centru grada.

Šteta na kontejnerima i eko otocima 50.000 kuna godišnje

Iz gradskog komunalnog poduzeća Flora ističu kako od „vikend divljanja“ nisu izuzete ni posude za komunalni otpad i eko otoci.

– Direktna materijalna šteta na komunalnoj infrastrukturi je na godišnjoj razini veća od 50.000 kuna. Već niz godina plaćamo i osiguravateljsku klauzulu „zaštite od vandalizma“ s kojom uspijemo pokriti tek manji dio nastale štete – kažu iz Flore.

Nakon što mladež odradi obilazak po noćnim klubovima, na red dolaze dežurni čistači koji na vrijeme moraju počistiti nastali nered subotom i nedjeljom. Ta se usluga naravno plaća.

ŠTO KAŽE KOMUNALNI RED GRADA? Tisuću kuna za grafit na javnom dobru, 500 kuna kazna za oštećeni koš ili klupu

Vandalizam ima svoju propisanu kaznu i u komunalnom redu grada, a koji jasno definira što se smije, a što ne raditi na javnoj površini i građevinama. Tako će tisuću kuna platiti počinitelj koji na bilo koji način nagrdi estetski izgled građevine, piše i crta po spomenicima ili zgradi te na javnim površinama baci otpad. Kazna je nešto niža za, primjerice, šaranje po koševima, bilo kakvo onečišćavanje javne površine, konzumiranje alkohola na javnom mjestu, stvaranje štete na zelenoj površini i slično. Kazna za takve prekršaje za fizičke osobe je 500 kuna.

(www.icv.hr, mlo, foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content