Virovitica – Portalom otvorenih podataka i aplikacijom MyCity do veće otvorenosti i transparentnosti

S obzirom na mnoštvo različitih i zanimljivih aplikacija i projekata koji su već zaživjeli ili se tek pripremaju u hrvatskim gradovima, portal Gradonačelnik.hr odlučio ih je prikazati kroz serijal tekstova u “Tjednu pametnih gradova na Gradonačelnik.hr-u”.

Prema istraživanju Zavoda za gradski promet Fakulteta prometnih znanosti, od 128 gradova u Hrvatskoj njih 40 razvija i primjenjuje neka od pametnih rješenja koja utječu na poboljšanje kvalitete života i standarda građana, a među njima je i Grad Virovitica.

Mogućnost korištenja naprednih tehnologija u upravljanju gradom prepoznata je u Gradu Virovitici – u suradnji s tvrtkama Microsoft i Omega software građanima je na raspolaganje stavljen Portal otvorenih podataka i aplikacija MyCity. Obje su aplikacije temelje na OpenDataStore (ODS) platformi koja pruža pravu snagu otvorenim podacima i nudi brojna rješenja pametnim gradovima, regijama ili državama da se na jednostavan način otvore prema svojim građanima.

Tako je aplikacija Portal otvorenih podataka namijenjen za prikupljanje i objavu podataka, dok aplikacija MyCity služi za prijavu komunalnih nepravilnosti. Tako građani Virovitice putem interneta i svojih pametnih telefona mogu prijavljivati komunalne nepravilnosti koje će Grad sanirati i povratnom porukom ih obavještavati o napretku radova. (gradonacelnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content