Virovitičko-podravska županija među četiri NAJ županije u Hrvatskoj po izdvajanju za obrazovanje – po glavi stanovnika

Proračuni svih županija za 2018. godinu od prošlog su tjedna dostupni na aplikaciji Otvoreni proračun. Kako bi građanima približila aplikaciju, Hrvatska zajednica županija je napravila video koji objašnjava koliko županije ulažu u obrazovanje, ali i u koje svrhe.

Prema proračunskim podacima dostupnim putem aplikacije Otvoreni proračun, županije za obrazovanje u prosjeku izdvajaju 19 posto proračuna. Među županijama koje po glavi stanovnika izdvajaju najviše za obrazovanje ističu se Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Virovitičko-podravska županija. Na važnost ulaganja u mlađe generacije i njihovo obrazovanje, ali i na modernizaciju sustava obrazovanja osvrnuo se virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– U posljednjih devet godina izgradili smo više od 30 novih škola, pet novih sportskih dvorana. Na razini Hrvatske, imamo najveći porast broja visokoobrazovnih osoba, s visokim školama u Virovitici i Orahovici. Puno ulažemo u modernizaciju školstva, energetsku obnovu, bolje uvjete učiteljima i učenicima. Jedini smo od HR županija u Hrvatskoj koji smo razvoj u STEM području pokrenuli već u petom razredu. Sufinanciramo i nabavu udžbenika učenicima prvih razreda, no ni to neće biti sve – podcrtao je između ostalog Igor Andrović.

Programi u koje županije najviše ulažu tiču se financiranja prijevoza učenika, kapitalna ulaganja u školske objekte, nabava opreme, kreditiranje i stipendiranje studenata, ali i sudjelovanje u projektima Europske unije. No, svaka županija se ističe različitim ulaganjima u obrazovanje iznad zakonskog standarda. Na primjer, Varaždinska je županija prva po ulaganjima u Centre izvrsnosti kao oblik dodatne nastave za nadarene učenike iz matematike, fizike, informatike i poduzetništva. Nadalje, Osječko-baranjska županija je svim osnovnoškolcima osigurala besplatne obroke, a namirnice kod pripreme tih obroka su od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s područja županije. Šibensko-kninska županija želi dati značajan doprinos obrazovanju odraslih kao jednako važnom i u isto vrijeme specifičnom dijelu cjelokupnog obrazovnog sustava utemeljenog na načelima cjeloživotnog učenja pa će nastaviti ulagati u ustanove za obrazovanje odraslih. Ove primjere, ali i primjere iz drugih županija možete pronaći na aplikaciji Otvoreni proračun.

Podsjetimo, putem aplikacije Otvoreni proračun županije žele građanima na jednostavan i čitljiv način predočiti podatke o proračunima svih jedinica, s namjerom informiranja o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava. Stoga aplikacija na unificiran način donosi proračune svih županija omogućujući tako lakšu usporedbu. Zbog brojnih noviteta koje ova aplikacija donosi, ovo je prvi put da jedna razina samoupravne vlasti ima unificirani prikaz i to je veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu upravnu razinu. (www.hrvzz.hr, www.vpz.hr

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content