Gitaristički genijalac Vlatko Stefanovski dolazi u Viroviticu

Vlatko Stefanovski rođen je u Prilepu (Makedonija) u glumačkoj obitelji. Sa 13 godina počeo je svirati gitaru, a kao stariji tinejdžer osnovao je grupu “Leb i sol”, koja je postala jedno od najvećih imena na ex-Yu glazbenoj sceni. Bend je svirao poseban stil glazbe, mješavinu makedonskih tradicionalnih neuobičajenih ritmova i tadašnjeg rocka. “Leb i sol” izdao je 13 albuma i imao je turneje po cijelom svijetu.

Njegov prvi solo uradak pod nazivom “Kauboji i Indijanci” (1994. godine) prikazao je njegove različite interese od etna preko ambijentalne glazbe do klasičnog bluesa. Drugi album “Sarajevo” (1995. godine) bio je projekt za UNICEF-ov fond za potrebe djece. U svibnju 1996. godine osnovao je svoj električni trio, te su izdali svoj prvi album u prosincu 1998. godine. Napisao je glazbu za film “Gipsy magic” (1997. godine), koji je režirao Stole Popov, a izdan je i soundtrack album istog naziva. Također je napisao glazbu i za turski film “Journey to the sun” koji je režirao Yesim Ustaoglu, koji je osvojio dvije nagrade na berlinskom filmskom fetivalu 1999. godine.

Svjetlo dana 1998. godine ugledao je i album “Krushevo”, na kojem je Vlatko surađivao s vrlo poznatim gitaristom Miroslavom Tadićem. Album je izdan pod etiketom MA Recordings američko-japanska diskografska kuća. Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić promovirali su svoj album sa tri koncerta na HI-FI festivalu 1998. godine u Los Angelesu i na Skopje jazz festivalu (1998. godine). Na koncertu u Sava centru u Beogradu 1999. godine, snimljen je album “Live in Belgrade” koji je na tržište izašao u ožujku 2000. godine.

U ovom tekstu prikazan je samo djelić bogate karijere ovog gitarističkog genija. Posljednji uradci Stefanovskog uključuju i glazbu za filmove, kazalište i balet. On je vrlo poznat po svojoj nevjerovatnoj gitarskoj tehnici, te stvara bogat zvuk ispunjen imaginacijom i jednostavnošću.

Legendarni glazbeni virtuoz, Vlatko Stefanovski, u srijedu 16. svibnja, u Palači Pejačević u Virovitici, održat će koncert, a sve u sklopu obilježavanja Dana Glazbene škole Jan Vlašimsky. Tog dana, Stefanovski će u Virovitici nastupiti uz duo Bow vs Plectrum (gudalo protiv trzalice) Filipa Novosela na Braču i Tihomira Hojsaka na kontrabasu. Početak koncerta je u 19,30 sati. (www.icv.hr, blog.dnevnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content