Miro, Vlado, Joso, Zdravko i Karlo žive vječno

U organizaciji Udruge HVIDR-a Orahovica i UHBL PTSP VPŽ te suorganizaciji Udruge hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa, održana je 26. obljetnica pogibije petorice hrvatskih branitelja, pripadnika 132. Brigade, 2 bojne Miroslava Međimurca, Vlade Golika, Josipa Klobučara, Zdravka Kevčića i Karla Stojakovića 20. svibnja 1992. u Modriči kada se orahovačka bojna prema zapovijedi Zapovjedništva zbornog područja Osijek, točnije ojačana ”A” satnija ZNG stavila na raspolaganje se Zapovjedništvu Istočne Posavine u Slavonskom Brodu. ”A” Satnija krenula je u Modriču na obilazak punktova dostignute crte obrane kako bi istu pravilno obrazovali i utvrdili. Poprečno su napredovali ulicu po ulicu, upali su u neprijateljsku zasjedu i u toj neravnopravnoj borbi smrtno su stradali Josip Klobučar, Miroslav Međimurec, Vlado Golik, Zdravko Kevčić i Karlo Stojaković, a teško ranjeni Zdenko Kovačević i Zdravko Milobara.

Prisjećajući se tragičnih događaja i smrtno stradalih branitelja, njihove obitelji, suborci i izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obišli su grobna mjesta svih petorice hrvatskih vitezova te spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Orahovici, Zdravku Kevčiću u Kutovima, a u Velikom Rastovcu ispred spomen obilježja Vladi Goliku i Josipu Klobučaru održan je središnji komemorativni skup. Skup je otvorio načelnik općine Crnac Mato Damjan upozorivši da se žrtva svih hrvatskih branitelja mora spominjati svakog dana, ne samo na obljetnicama jer tako oni i borba za hrvatsku samostalnost nikada neće biti zaboravljeni.

U ime udruga organizatora, obratio se predsjednik UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković naglasivši kako je najveća šteta ove obljetnice što na njoj nisu nazočni mladi jer oni trebaju nastaviti pronositi istinu o Domovinskom ratu upravo poučeni ovakvim obljetnicama. Nazočne je potom pozdravio predsjednik Županijskog odbora za hrvatske branitelje VPŽ i predsjednik HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš, zatim predsjednik udruge ratnih veterana 105. brigade HVO-a Modriča Mato Marić, a potom i saborski zastupnik Tomislav Žagar. Na kraju se obratio pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, generala Tome Medveda, Nenad Križić.

-Posebno mi je drago da smo nakon 26 godina pokušavanja, uspjeli spojiti naše braniteljske udruge s ovoga područja i pripadnike legendarne 105. modričke brigade i da su članovi orahovačkih udruga ove godine bili u Garevcu, a evo danas su pripadnici HVO-a s nama ovdje. Oni su se zajedno borili za isti cilj, ostavljali živote na oltaru Domovine i stoga moraju zajedno i biti dio ovih obljetnica. Miroslav, Josip, Vlado, Zdravko i Karlo su dali ono najsvetije od sebe za slobodnu Hrvatsku, stoga odajem posebno poštovanje njihovim obiteljima koji mogu biti ponosni na svoje i naše velike heroje. Ne treba zahvaljivati udrugama organizatora jer ovo je njihova dužnost i obveza da ovakvim događanjima čuvaju uspomenu na žrtvu hrvatskih branitelja i istinu o Domovinskom ratu, a upravo zahvaljujući svima nama koji smo ovdje ova petorica hrvatskih vitezova i svi poginuli hrvatski branitelji živjet će vječno – rekao je između ostalog Križić. (www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”457358″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content