NEDALEKO OD SLATINE Više od trideset ručnih bombi, mine i puške odbacio u polje uz nogometno igralište

Samo pukom srećom i brzom intervencijom policije spriječena je tragedija koja je mjesto Nova Šarovka nedaleko od Slatine mogla zaviti u crno. Stariji muškarac u ponedjeljak je u poslijepodnevnim satima nazvao policiju telefonom i dojavio kako je na svom zemljištu u blizini obiteljske kuće pronašao odbačeno streljivo, bombe i druga opasna minsko-eksplozivna sredstva. Polje se nalazi tridesetak metara od obližnjeg nogometnog igrališta i Mjesnog doma, mjesta na kojima se okupljaju mještani svih generacija iz sela i okolice.

Bombe, mine, metci

Kad je policija došla, imala je što vidjeti – policijski službenici iz Slatine i djelatnik za protueksplozivnu zaštitu u šipražju su pronašli dvoja građevinska kolica, dvije kartonske kutije i cijelo limeno korito s arsenalom kojeg se ni Rambo ne bi posramio. PU Virovitičko-podravska izvijestila da je da među odbačenim arsenalom bilo više od 30 ručnih bombi, streljivo, 9 upaljača za protutenkovske mine, 30 komada upaljača za protupješadijske mine, 2 cijevi za puškomitraljez M 53, 28 komada tijela za PMR 2, 29 komada raznih nabojnika, 2 bajuneta, 26 komada raznih vježbovnih upaljača i 18 komada raznih vježbovnih sredstava, jedna poluautomatska puška bez kundaka i jedna automatska puška bez spremnika. Brzom istragom došli su do osobe koja bi mogla biti počinitelj. Nalogom Županijskog suda u Bjelovaru uskoro su pretražili kuću i druge prostorije te automobil 46. godišnjeg muškarca i tom prilikom pronašli novu, zapanjujući količinu streljiva i eksplozivnih stvari. Osim streljiva, imao je minobacačke mine, cijela topovska zrna, vježbovne tenkovske antimagnetne mine, dopunska punjenja za minobacačku minu… Nakon očevida, sva su mu minsko-eksplozivna sredstva i druge stvari oduzete te će biti uništene, a protiv 46. godišnjaka, koji do sada nije evidentiran za ovo kazneno djelo, bit će podnesena kaznena prijava.

20180503 110728

Predati bez sankcija

Načelnik općine Sopje Berislav Androš nije skrivao da je potresen činjenicom kako je arsenal oružja, bombi i mina stajao samo tridesetak metara uz obližnje igralište i dom. Što da je bombu, koja je imala osigurač i koju je lako aktivirati, pronašlo neko dijete u potrazi za odletjelom loptom? Ne želi ni razmišljati o tome.

-Duboko sam potresen ovom situacijom, do sada, srećom, nismo imali ovakav slučaj. Javno pohvaljujem sve građane koji su pravovremeno prijavili slučaj policiji i što je spriječena tragedija. Nadam se da je ovo posljednja ovakva situacija na našem području – rekao je B. Androš, dodajući kako vjeruje da su svi mještani svjesni opasnosti koju su predstavljale mine, bombe i drugo u blizini velikog mjesnog okupljališta. – Pozivam sve one koji još imaju oružje i druga minsko-eksplozivna sredstva da ih predaju policiji u Slatini ili nazovu 192. Bez sankcija i bez straha mogu se riješiti oružja i sličnih sredstava koja su prava opasnost i za njih, ali i ostale – poručio je B. Androš. Da predaju sva sredstva koja su im ostala u Domovinskom ratu apelirao je na mještane i Željko Janečić, predsjednik Mjesnog odbora Nova Šarovka. – Ta se sredstva ne smiju ostaviti bez nadzora, i zbog sigurnosti vlastite djece, ali i tuđe i apeliram na sve moje sumještane da ih predaju policiji. To je nužno ne samo kako bi njihove obitelji i djeca, nego svi, bili sigurniji – rekao je Ž. Janečić.

20180503 120050

Apelirala i policija da građani predaju oružje i sredstva, neće dobiti kaznu ni zaraditi prekršaj

I policija je ponovno apelirala na sve građane koji imaju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljiva, da ga dragovoljno predaju, bez kazni, prekršaja i sankcija. – Pozivamo građane da pozovu najbližu policijsku postaju, gdje će na njihovu kućnu adresu ili mjesto na kojemu se oružje nalazi, doći policijski službenik osposobljen za protueksplozijsku zaštitu, koji će oružje i preuzeti. Građani koji dragovoljno predaju nelegalno oružje, streljivo i druga minsko eksplozivna sredstva, neće snositi nikakve prekršajne i kaznene sankcije – stoji u priopćenju PU Virovitičko-podravske na ovaj događaj.

Na polju je bilo odbačeno:
21 ručna bomba M-75, 10 ručnih bombi M-52, 1 ručna bomba BIM, 2 MRUD-2, 4 PMA 2, 1 BRK M 71, 0.5 kg TNT, 31 EDK, 1 DK 8, 3055 komada streljiva do 14,5 MM, 26 komada streljiva call 20 m, 2 komada streljiva call 30 mm, 9 upaljača za protutenkovske mine, 30 komada upaljača za protupješadijske mine, 2 cijevi za puškomitraljez M 53, 28 komada tijela za PMR 2, 29 komada raznih nabojnika, 2 bajuneta, 26 komada raznih vježbovnih upaljača i 18 komada raznih vježbovnih sredstava, jedna poluautomatska puška bez kundaka i jedna automatska puška bez spremnika.

Pretragom kuće i automobila pronađeno je još streljiva i drugih minsko-eksplozivnih tvari:
62 komada streljiva call 6X51, 128 komad streljiva call 7,62, 13 komada streljiva call 9, 1 spremnik od pištolja, 141 komad streljiva 7.9, 13 komada streljiva 9 MM LUGER, 3 streljiva 7,65 MM, 135 komada streljiva 9 MM, 610 grama baruta, 1 tijelo minobacačke mine 82 MM, 6 tijela topovskih zrna call 76 MM, 2 tijela topovskih zrna 100 MM, 1 tijelo topovskog zrna 130 MM, 31 streljiva 7,9 MM, 2 nabojnika za automatsku pušku, jedan nabojnik za pušku Daktari puljomot, 4 vježbovne tenkovske antimagnetne mine, 13 komada dopunskog punjenja za minobacačku minu M 74, 27 zrna call 12,7 MM, ručni generator, mehanizam za okidanje i navlaka za pušku, 4 prazna transportna kontejnera od 120 MM za minobacačke mine, 1 upaljač za ručnu bombu i 1 mehanizam za okidanje.

(www.icv.hr, mlo;adf)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content