PET PITANJA, PET ODGOVORA: Damir Mihaljević, ravnatelj Glazbene škole „Jan Vlašimsky“ Virovitica – Glazbena škola proslavila 132. rođendan

Ono što je najvažnije, težimo umjetničkoj školi. Ima mnogo djece koja možda nemaju savršen i razvijen sluh, ali su zato ritmički vrlo nadarena i smatram da bi im trebalo dati priliku kroz taj plesni dio

Glazbena škola „Jan Vlašimsky“ Virovitica slavi ove godine 132. obljetnicu postojanja, a kao uvertira tomu održan je izvrstan koncert Vlatka Stefanovskog te Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka. O povijesti škole, programima i uspjesima razgovaramo s ravnateljem Damirom Mihaljevićem.

1. Svečano ste proslavili Dan škole i publiku počastili vrhunskim koncertima i nastupima. Podignuli ste ljestvicu poprilično visoko?

– Tako je. Jan Vlašimsky je 1886. godine pokrenuo kulturno-glazbeni život grada Virovitice i to se naravno reflektiralo i na ostala društva, poput Rodoljuba i Gradske glazbe. Mi ćemo i dalje ići njegovim putem i raditi za dobrobit naše djece. Moram priznati da sam osobno vrlo ponosan na sve što svakodnevno činimo za njih. Što se same proslave tiče, odlučio sam sa svojim djelatnicima senzibilizirati javnost i pružiti Virovitici jedan vrhunski glazbeni doživljaj. Ideja je da svake godine ugostimo sjajne glazbenike, poput Massima i Big benda HRT-a, kako bismo pobliže upoznali javnost s onime što radimo u našoj školi. Ne mijenjamo tu tradiciju pa smo i ove godine našim sugrađanima poklonili glazbeni spektakl, a sve zapravo zbog djece. Ona su najbitnija, oni su nositelji naše škole, njih trebamo predstavljati, kako i na koji način rade. Kada govorimo o našoj glazbenoj školi važno je spomenuti da je više od 200 djece uključeno u glazbene orkestre, da imamo tamburaški, puhački, harmonikaški i gitaristički orkestar, komorni sastav i novooformljeni mali simfonijski orkestar.

2. Na što ste posebno ponosni?
– Prije svega na rad i rezultate koje postižemo, na brojne nagrade i priznanja. Moji profesori i nastavnici uvelike su zaslužni za promociju škole i rada svojih učenika. Osim toga, u školi vlada sloga, optimistično okruženje. Djeca taj sklad osjete, tu harmoniju koja polazi prvenstveno od učitelja, a koju onda oni prenose i na njih. Kada se tako radi, vidljivi su i mogući odlični rezultati. S pripremama se počinje već u veljači, vježbe su svakodnevne i potrebno je puno truda da bi se postigao ovakav uspjeh.

3. S kojim sve institucijama surađujete?

– Prije svega to je Grad Virovitica koji je prepoznao naš rad, kao i svi oni koji su vezani uz našu školu, poput gradonačelnika Ivice Kirina, pročelnika za društvene djelatnosti Alena Bjelice i direktorice Turističke zajednice grada Katarine Đurđević, a kojima i ovim putem zahvaljujem, te sponzora bez kojih ne bismo mogli odraditi sve obveze. Odlično surađujemo i s Razvojnom agencijom VTA, koja je napisala i novi projekt za novu glazbenu školu kojoj se uistinu radujemo jer nam treba više prostora. Od drugih projekata koji su realizirani dobili smo studio i opremu vrijednu 150.000 kuna koja nam je omogućila snimanje, a nadamo se da ćemo uskoro uvesti i predmet produkcije, čime bismo još više podigli standard naše škole.

4. Obuhvaćate sve mlađe generacije i otvarate nove odjele. Osim Virovitice gdje se još djeca i mladi mogu baviti glazbom?
– U dislociranom odjelu u Suhopolju radimo već treću godinu i tamo imamo sjajne učenike koji nam donose nagrade s natjecanja. Imamo i dislocirani odjel u Pitomači koji pohađa 68 učenika, a imamo i popularnu glazbenu igraonicu. Od ove godine započeli smo i suradnju s Općinom Lukač. Načelnik Đuro Bukvić i ravnatelj Saša Topić omogućili su nam pokretanje glazbene igraonice u koju je upisano dvadesetak djece. Puno puta roditelji ne prepoznaju od prve talent kod djeteta i stoga su ovakve radionice odlično mjesto na kojemu ih otkrivamo. Ne smijemo dopustiti da vrijedni glazbeni talenti ostanu unutar svoja četiri zida i zato je naša škola otvorena za svu djecu od četvrte godine života koja vole glazbu i žele se njome baviti. Nadamo se i ove godine novim polaznicima i brojnim novim talentima.

5. S obzirom da Vam je potvrđen mandat i za naredne četiri godine, koja je Vaša vizija za naredno razdoblje?
– Svakako ću nastojati da rad Glazbene škole napreduje i dalje. Po pitanju kvalitete želja mi je proširiti sam program, u suradnji s Ministarstvom uvesti program udaraljki i crkvenih orgulja. Ono što je najvažnije, težimo umjetničkoj školi. Ima jako puno djece koja možda nisu nadarena sluhom, ali su zato ritmički iznimno nadarena i smatram da bi im trebalo dati priliku prvenstveno kroz taj plesni dio. Budući da Ministarstvo obrazovanja i sporta ima u planu i programu i plesni dio, vizija naše škole je u budućnosti objediniti glazbu i ples.
(www.icv.hr, tm)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content