Prevencija trgovanja ljudima: U Hrvatskoj prošle godine evidentirano 30-ak slučajeva trgovine ljudima

U Dnevnom boravku Gradskog društva Crvenog križa Virovitica održano je predavanje „Prevencija trgovanja ljudima“. O važnosti razmišljanja i svjesnosti trgovine ljudima korisnicima boravka je pričala Kristina Jug edukatorica iz Gradskog društva Crvenog križa Virovitica. – Cilj je probuditi svijest ljudi jer je pojam trgovanja ljudima jako veliki problem u današnje vrijeme, sve se više javljaju ovakve povrede ljudskih prava – rekla je Kristina Jug dodajući kako je u Hrvatskoj prošle godine bilo 30-ak slučajeva trgovine ljudima. Posebice se osvrnula na nama bliske scenarije, a to je odlazak na rad u inozemstvo putem lažnih oglasa za posao.

Trgovanje ljudima predstavlja ozbiljan zločin i tešku povredu ljudskih prava. I danas se diljem svijeta žene, muškarce i djecu prodaje, kupuje te izrabljuje s ciljem stjecanja dobiti ili izvršenja određenih usluga. Često je teško prepoznati osobu koja je žrtva trgovanja ljudima, jer ne mora uvijek biti zaključana i bez mogućnosti kontakta s vanjskim svijetom. Trgovci povremeno koriste suptilnije metode kontrole svojih žrtava te se može doimati kao da imaju određenu slobodu kretanja, stoga je važno biti upoznat s ovim problemom kako bi bili u mogućnosti prepoznati ovakve slučajeve.

Hrvatski crveni križ iz tog je razloga započeo s programom Prevencija trgovanja ljudima kako bi educirao građane o ovom sveprisutnom problemu.
(www.icv.hr, ml)

[g-gallery gid=”455042″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content