Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači lider i promotor šahovskih natjecanja srednjoškolaca u Hrvatskoj

Prije točno godinu dana u SŠ Stjepana Sulimanca u Pitomači niknula je jedna od novih ideja koja je dočekala svjetlo dana 27. travnja 2018. godine, ujedno na svečanu obljetnicu Dana naše škole i otvorenih vrata. Njegujući prijateljske odnose među srednjim školama iz Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije, zajedničkim su trudom i suradnjom u velikom šahovskom pothvatu mobilizirali moždane vijuge gotovo tridesetak vrsnih srednjoškolaca šahista na ekipnom natjecanju. To je bio impresivan šahovski pothvat koji su podržale dvije gimnazije, tri strukovne škole i Učenički dom iz Virovitice uz logističku potporu šahovskog kluba Picok iz Đurđevca.

Natjecanje predstavlja kontinuitet šahovskog natjecanja „Potez lovca“ iz 2017. godine koje je također bilo ekipno, ali županijskog karaktera kao natjecanje četiriju škola. Ovogodišnje kodno ime „Potez dame“, najjače šahovske figure, simbolizira snagu, razinu, kvalitetu i ekspresivnost našeg pothvata u organizaciji ovog natjecanja, te ujedno i snagu šahovskog sraza, ali fer okršaja koji je započeo u 9 sati 27. travnja, nakon dobrodošlice gostima – natjecanje je otvorio direktor turnira i ravnatelj SŠSS Pitomača, prof. Josip Ivoš.

 

Zanimljivosti s natjecanja

Što se svih naših srednjoškolaca tiče, zaslužili su svaku pohvalu, posebice što su tek četvrtina njih igrači s iskustvom iz šahovskih klubova. Osim nekoliko nepravilnih poteza, ne samo da nije bilo isključenih igrača, nego su učenici pokazali zavidnu razinu fer igre: kad postane očito da će izgubiti, pružanjem ruke čestitali bi protivniku i tako časno predali partiju. Bilo je i tzv. Schuster matova u nekoliko poteza, nekima je opet isteklo vrijeme na satu pa su izgubili partiju, a neki su se junački pokušavali borili samo s kraljem u završnici, dokle god kralj „živi“ jer šah-mat znači „kralj je mrtav“. Ne zadugo, dok ga u novoj partiji ne „oživi“ neki novi srednjoškolac…

Impresivan je podatak koji se odnosi na ukupan broj službenih šahovskih partija toga dana u našoj školi: 24 igrača na 12 ploča odigrali su čak 60 šahovskih partija! Inače, SŠ Stjepana Sulimanca drži rekord iz ožujka 2018. godine kada su na velikom školskom turniru odigrane čak 82 partije u jednom danu!

Nakon pet kola i 60 partija dobili smo pobjednike:

1. Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva, Đurđevac, ……..19 bodova
2. Strukovna škola Virovitica,…………………………… 13 bodova
3. Srednja škola Stjepana Sulimanca, Pitomača, 11 bodova
4. Gimnazija Petra Preradovića, Virovitica,………… 7 bodova
5. Učenički dom, Virovitica, …………………………………7 bodova
6. Tehnička škola Virovitica,……………………………….. 3 boda

Iskrene čestitke i pohvale zaslužuju svi natjecatelji, no ovaj je put najuspješnija bila ekipa iz Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva. Od 20 odigranih partija pobijedili su u 19, a izgubili samo jednu jedinu! Škola domaćin također je zadovoljna 3. mjestom, tim više što nitko od naših učenika nema klupsko šahovsko iskustvo osim onoga kad igraju šah pod odmorom na našem „Šahovskom otoku“ gdje su mnogi od njih i naučili svoje prve poteze.

Svi učenici i njihovi mentori dobili su zahvalnice za sudjelovanje na natjecanju „Potez dame“. Za prva tri ekipna mjesta osigurani su pokloni umjesto medalja: standardna šahovska ploča i figure kao poticaj za promicanje šaha u ostalim srednjim školama. (www.icv.hr, md)

T0349608 IMG 20180427 121402 T0349608 IMG 20180427 120911 T0349608 IMG 20180427 111033 T0349608 IMG 20180427 111026

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content