TRULO MESO, OBOJANA TUNA I LAŽNA HRANA ZA BEBE Iz trgovina povučeno 3600 tona opasne hrane

Trulo meso, kemikalijama obojena tuna i lažno mlijeko u prahu za bebe – samo su dio proizvoda koji zaplijenjeni u sklopu istrage Europola s polica trgovina diljem Europe, piše Jutarnji list.

Istraga pod nazivom OPSON VII provođena je tijekom četiri mjeseca u 67 zemalja (među kojima je bila i Hrvatska), a rezultirala je oduzimanjem više od 3600 tona i 9.7 milijuna litara hrane i pića prilikom 41.000 provjere provedene u trgovinama, supemarketima, zračnim lukama, morskim lukama i industrijskim postrojenjima.

Ukupno je uhićeno ili zadržano na ispitivanju 749 osoba.

-Rezultati ove akcije pokazuju što se sve može postići kako bi se zaštitili kupci kada se udruže snage i pokrenu koordinirane akcije – kazao je Jari Liukku, šef Europskog centra za teški i organizirani kriminal Europola.

-Ovo je potez koji je zahtijevao prekograničnu suradnju. Smesove države suočavaju se s ovom opasnošću i dužnost agencija za provedbu zakona jest da osiguraju da je ono što dođe na tanjur kupaca izvorno i sigurno. Raskrinkali smo gotovo 50 kriminalnih mreža uključenih u proizvodnju lažne hrane i pića i spriječili stavljanje potencijalno smrtonosnih proizvoda na tržište – kazao je Daoming Zhang, šef Interpolovog odjela za ilegalna tržišta. – Obujam zaplijenjenih proizvoda podsjetnik je javnosti da moraju ostati oprezni po pitanju što kupuju i odakle stiže roba – dodao je.

(www.icv.hr, jutarnji.hr, foto: Thinkstock)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content