U Gradskom muzeju u Virovitici otvorena izložba “Sjedi drvo na drvo”

Gradski muzej Virovitica ugostio je etnografsku izložbu „Sjedi drvo na drvo: odnos čovjeka i drveta kroz različite aspekte života“, autorice Marije Gačić, etnologinje Muzeja Đakovštine. Radi se o tematskoj izložbi koja je postavljena u lipnju 2017. u Muzeju Đakovštine te je do sada gostovala u Zavičajnom muzeju Našice i Etno art galeriji Posudionice i radionice narodnih nošnji u Zagrebu.

Izložba donosi etnografske predmete koji se isprepliću u priču o nekadašnjim i današnjim odnosima čovjeka i drveta. Gostovanje u Virovitici upotpunjeno je etnološkim prikazom i stručnim radom o predmetima Etnološkog odjela virovitičkog muzeja kroz zasebnu publikaciju. „Izložba obuhvaća predodžbe o stablima i drveću, vjerovanja kroz različite religijske sustave te brojne uporabne predmete, umjetničke ili svakodnevne, koji su ukrašeni ili jednostavno oblikovani na tragu prirodnog oblika i potencijala drveta. Dio izloženih predmeta je iz etnografske zbirke Muzeja Đakovštine, dok je dio iz privatnih zbirki Tomislava Bašića iz Vrpolja, Zdenka Šarčevića iz Đakova, Vladimira Matokovića iz Selaca Đakovačkih, iz Zbirke samostana Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova te iz zbirke Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba.“ navedeno je u izložbenom katalogu.

O tome su osim autorice Marije Gačić govorili i ravnatelj Muzeja iz Đakova Boro Bjelić i ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej. Kustosica izložbe je etnologinja Jasmina Jurković Petras, a gostovanje u Virovitici omogućilo je Ministarstvo kulture te dobra međumuzejska suradnja. Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac, a ostaje otvorena do 11. lipnja 2018. godine.
(www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”455300″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content