U POSLOVNOM PARKU VTC ZADOVOLJNI SEZONOM GRIJANJA: Postigli značajne uštede, a građani imaju manje fiksne troškove za toplinsku energiju

Uspostavili smo izvrsnu suradnju s krajnjim kupcima toplinske energije, uveli red u poslovanje, otklonili nedostatke, uložili sredstva u modernizaciju te postigli značajne uštede na fiksnom dijelu, čime su uštedjeli i građani i poduzetnici, ističe Matija Mustač, direktor Poslovnog parka VTC

Tvrtka Poslovni park VTC d.o.o., koja toplinskom energijom putem pet kotlovnica grije 420 stanova i 42 objekta, uključujući i Osnovnu školu „Vladimir Nazor“, zadovoljna je završenom sezonom grijanja.
– Mogu reći da smo prema svim pokazateljima za ovu sezonu koja je završila bili spremniji nego prijašnjih godina. Uspostavili smo izvrsnu suradnju s krajnjim kupcima toplinske energije, uveli red u poslovanje, otklonili nedostatke, uložili sredstva u modernizaciju te postigli značajne uštede na fiksnom dijelu, čime su uštedjeli i građani i poduzetnici, ističe Matija Mustač, direktor Poslovnog parka VTC.

SMANJENI FIKSNI TROŠKOVI

Tvrtka je u godini dana uložila 262.393,75 kuna u modernizaciju kotlovnica. Za ugradnju balansirajućih ventila utrošili su 45.000 kuna, sanaciju glavnih cijevi koje su popucale zbog dotrajalosti 52.393,75 kuna, a za popravak kotlova i ugradnju plamenika i četverokutnih ventila na kotlovnici „Obrtnik“ uloženo je 195.000 kuna.

– U odnosu na 2016. godinu smanjenim fiksnim dijelom te investicijama u cijeli sustav postigli smo značajne uštede kako za tvrtku, tako i za konačne kupce, građane i poduzetnike. Tako smo u godini dana uštedjeli 622.602,29 kuna samo na fiksnom dijelu za toplinsku energiju. Poduzetnici su pritom ukupno uštedjeli 141.955 kuna. Uzmemo li prosjek, možemo reći kako je prošlu sezonu svaki poduzetnik platio 3.379,88 kuna manje nego godinu dana prije za toplinsku energiju – objašnjava M. Mustač.

Ugradnja novih plamenika vrlo je brzo pokazala rezultate – tvrtka je već u listopadu, na samom početku sezone, zabilježila uštedu od 17.000 kWh, odnosno 27 posto. Investicija je tako imala utjecaj na cijelu sezonu grijanja, kaže M. Mustač, usporedivši pritom cijene grijanja za stan od 80 m2 u posljednje tri godine za siječanj kada su troškovi grijanja u prosjeku najviši.

DUGUJU TVRTKI 230.000 KUNA

– Vlasnik stana od 80 kvadrata u siječnju 2016. godine grijanje je plaćao oko 1494 kune, u siječnju 2017. godine oko 913 kuna, a u siječnju ove godine 580,90 kuna. Gledamo li brojke, riječ je o uštedi u prosjeku od 52 posto – kaže M. Mustač.
Investicije nisu gotove, no čeka se da tvrtka riješi jedan od većih problema – nenaplaćena potraživanja od kupaca.

– Krajem ove sezone imamo oko 230.000 kuna duga za toplinsku energiju koji nismo uspjeli naplatiti. Nažalost, neki od nesavjesnih građana svoje račune nisu podmirili ni dvije godine, s njima jako teško postižemo dogovor pa smo prisiljeni krenuti u naplatu putem ovrha i sudova, što je i nama i njima samo dodatni trošak, ali drugog rješenja nemamo – kaže M. Mustač.
Kada tvrtka naplati dug, kaže, krenut će u novu investiciju, a nova kotlovnica „Obrtnik“ je prioritet.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content