UČENICI U TRIATLONU Upoznajte Lanu i Bornu, naše „čelične“ sportaše, odlikaše koji treniraju tri puta dnevno i pomiču vlastite granice

Među sedam najuspješnijih triatlonaca Hrvatske koji će 20. svibnja nastupiti za reprezentaciju naše domovine na prvenstvu u Kragujevcu (kros triatlonu u kategorijama: youth, junior, elite), bit će i dvoje Orahovčana – Borna Katić (16) i Lana Marinić(14). Lana i Borna su svojevrsni fenomeni.

Tek dvije godine bave se plivanjem, a triatlonom nepunih godinu dana i već su prava senzacija. Dok se Borna ranije bavio sportom, igrajući nogomet i rukomet, Lana je, nakon rekreacijskog rukometa, ozbiljnije počela sa sportom i to plivanjem 2016. godine, osnivanjem Plivačkog kluba Orahovica.

lana1

SUPERSPRINT I PETICE
U samo dvije godine oborila je niz rekorda svog uzrasta u plivanju, a sada je ušla u hrvatsku triatlon reprezentaciju.
– Presretna sam i uživam u ovom trenutku. Nisam očekivala da ću ući u reprezentaciju, ali san mi se ostvario. Moram zahvaliti na potpori svojim roditeljima i prijateljima te posebno treneru Nikoli Boriću.

Moj sport je supersprint triatlon, što znači u mom uzrastu kombinacija od 200 metara plivanja, 6 km biciklizma i 1,250 km trčanja – objašnjava Lana, za koju svi poznanici kažu kako živi za sport i oduševljava neumornom energijom.

– Važno je da odradim svoje norme, da rezultati ostanu na najboljoj razini kako bih ostala u reprezentaciji. To mi je sada cilj u Kragujevcu – dodaje Lana, koja ima i do tri treninga dnevno. Unatoč sportskim obvezama ona je i odlična učenica.

– Malo je teško sve uskladiti, sport, školu, ali ako se dobro organiziraš, sve se može dobro odraditi. Inače, imam jedan ili dva treninga dnevno, no sada smo, uoči natjecanja, uveli nove.

Ujutro je trčanje i vožnja biciklom, a navečer plivanje i trening snage. Između je škola i, koliko stignem, druženje s prijateljicama, onako za opuštanje – simpatično kaže Lana, koja ostavlja dojam zrele osobe, s čvrstim nogama na zemlji i ciljevima koje želi ostvariti.

– Sport obožavam! Najdraže mi je plivanje, a san mi je jednom postati plivačka olimpijka. No, škola je prva. Završavam osmi razred i želja mi je upisati Športsku gimnaziju u Zagrebu.

Bit ću sretna i ako ostanem u Orahovici, u općoj gimnaziji, a onda kasnije malo-pomalo s planovima – dodaje naša sugovornica koja je prošlog vikenda bila srebrna na Prvenstvu Hrvatske u super sprint duatlonu (dvije rute cestovnog biciklizma i trčanju), čime je potvrdila svoju svestranost.

borna

NAJVAŽNIJI SPORTSKI PUT, A NE REZULTATI
Borna Katić (16) dečko je poput grčkog kralja Mide – čega god se uhvati, pretvara u zlato i uspjeh. Svira gitaru, odličan je učenik i sudionik županijskih i državnih školskih natjecanja.

Bio je sjajan nogometaš i rukometaš, a danas je triatlonac, U-19 reprezentativac te prvak Hrvatske ovog uzrasta u duatlonu i juniorski prvak u cross triatlonu.

– Bavim se cross triatlonom i sprint triatlonom. Cross triatlon je planinsko trčanje, plivanje i brdski biciklizam, a sprint je u mojoj kategoriji 500-600 m plivanja, 13-15 km vožnje bicikla i 5-6 km trčanja. Sve ovisi o terenu gdje se triatlon održava. Oduševljava me sport i trenutno samo uživam u njemu – iskreno priznaje Borna, te kaže kako bit sporta nisu
vrhunski službeni rezultati već sportski put, ulaganje u sebe.

– Sportaš u kadetskoj ili juniorskoj kategoriji mora se razviti u kvalitetnog sportaša koji parira u seniorskoj kategoriji. Uvijek je lijepo sanjati o, primjerice, olimpijadi, ali puno znači i samo raditi ono što voliš i u tome uživati – o svojoj životnoj filozofiji rekao nam je Borna, te otkrio kako za sve u životu ima vremena.

Prioritet mu je završiti školu i upisati studij.- Sportska medicina je širok pojam koji me zanima, ili sportska dijagnostika. No, vidjet ćemo još što budućnost nosi – zaključio je Borna.
Uz sve navedene obveze ovaj dvojac sudjeluje i u organizaciji sportskog spektakla Papuk extreme challenge u Orahovici, sve popularnijem sportskom događaju koji na kvaliteti raste i zahvaljujući njihovim rezultatima. (www.icv.hr, vg)

borna1
Borna Katić uz svog trenera Nikolu Borića na treningu u Orahovici

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content