Čačinačko Tijelovo srcem čuva slavonsku i hrvatsku kulturnu baštinu

U organizaciji KUD-a Čačinci i Turističke zajednice općine te pod pokroviteljstvom Općine Čačinci, u središtu mjesta održana je tradicionalna 7. duhovno-zabavno-turistička manifestacija Tijelovo.

Čačinačko Tijelovo započelo je Svetom Misom koju je služio vlč. Nedjeljko Androš, a potom je kroz čačinačke ulice krenula Tijelovska procesija koja se zaustavljala na četiri postaje. Središnji dio bila Tijelova bila je tradicionalna Međunarodna smotra folklora u čačinačkoj sportskoj dvorani koju su uveličali saborska zastupnica Vesna Bedeković, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, načelnik općine Csavoly Norbert Hamhaber, i mnogi drugi, a na početku smotre prepunu čačinačku sportsku dvoranu pozdravila je predsjednica KUD Čačinci Emina Mužar:

-Hvala našim visokim državnim i županijskim dužnosnicima, kulturno-umjetničkim društvima koji su se odazvali, Općini i Turističkoj zajednici koji nas uvijek podrže i posebno veliko hvala posjetiteljima i članovima našeg društva koji us uložili velik trud u organizaciji ove manifestacije. Nama su slavonska kultura i baština izuzetno važni i ako mi sami ne držimo do tog nasljeđa koje su nam ostavili naši roditelji, bake i djedovi, zasigurno neće nitko. A tko može bolje čuvati od zaborava sve te običaje ako ne kulturno-umjetničko društvo i zato smo danas ponosni. – rekla je Mužar.

Načelnik općine Čačinci Mirko Mališ uputio je dobrodošlicu u ime domaćina:

-U ovu manifestaciju uložen je ogroman trud i ona je svake godine na sve većoj razini istoga u ime Općine čestitam i pohvaljujem sve vrijedne ljude koji su dali sebe u organizaciju. Posebno mi je drago što i ove godine sa nama naši prijatelji iz Csavolya iz Mađarske, a evo saznali smo i jednu prelijepu informaciju, a to je da današnji načelnik Csavolya Norbert Hamhaber ima čačinačke korijene jer je njegov djed rođen upravo u Čačincima. Tijelovo je danas postalo i to definitivno više nego zasluženo, jedna od prepoznatljivosti Čačinaca. – poručio je Mališ.

Smotru je otvorio župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović:

-Ovo je manifestacija sjajnog spoja kulturnog, duhovnog i zabavnog karaktera i svaka pohvala organizatoru i sigurno ovakvu jednu manifestaciju moramo čuvati, prenositi na nadolazeće generacije jer ovu su događaji koji čuvaju hrvatsku tradiciju. – rekao je Andrović.

Prije samog početka smotre obrati8la se i saborska zastupnica Vesna Bedeković:

-Posebno je važno na ovoj manifestaciji reći da ovakvi događaji čuvaju hrvatsku povijest i njen identitet bez kojeg ne bismo mogli biti jedna lijepa zemlja prepuna neprocjenjive kulturne baštine u zajednici Europske unije. Zato kažem svima da srcem uživaju u ovoj večeri koja je posebna za sve nas. – zaključila je Bedeković.

Svu ljepotu narodne pjesme i plesa pokazalo je devet Kulturno-umjetničkih društava i to KUD ”Sloga” Satnica Đakovačka, KUD ”Matija Gubec” Donji Miholjac, KUD Sarvaš, Udruga ”Šokačka Grana” Osijek, KUD Mikleuš, Udruga žena Dinjevac, Bunjevački kulturni krug Csavoly Republika Mađarska, KUD Crkvari i domaćin KUD Čačinci praćeni gromoglasnim pljeskom. Na kraju smotre održan je također tradicionalni izbor na najljepšu nošnju večeri, a stručno povjerenstvo u sastavu Emina Mužr, ana herceg i Miroslav šarić pobjednicom su proglasili Tamaru Brnjevarac iz KUD-a Matija Gubec Donji Miholjac koja je nosila svečanu miholjačku nošnju stare Slavonije.

Ovu sjajnu kulturno-umjetničku priču začinila je istinska slavonska večer u šatoru ispred dvorane, koju su vodili TS Bekrije i jedan od najboljih slavonskih pjevača, odlični Stjepan Jeršek Štef. (www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”460392″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content