Kristina i Matija Antolić primjer su vrijednih mladih ljudi: S obitelji obrađuju 30 hektara zemlje, uzgajaju ovce, guske i patke

Sestra i brat, Kristina i Matija Antolić, primjer su vrijednih poljoprivrednika: S obitelji obrađuju 30 hektara zemlje, sade duhan i kamilicu, uzgajaju ovce, guske, patke, proizvode vino…

Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača na svojim službenim stranicama donosi priče svojih učenika. Tako su u rubrici “Poljoprivrednik u školi i kod kuće” ovog puta predstavili učenike maturante na koje su, kako kažu, kao škola iznimno ponosni. Sestra i brat, Kristina i Matija Antolić maturanti su smjera Agroturistički tehničar koji upravo ovih dana završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Sa svojom mnogobrojnom obitelji, koja čini čak 12 članova, od malih nogu rade na OPG-u Antolić u Špišić Bukovici. Njihovo gospodarstvo prostire se na 30 hektara obradive zemlje.

– Od nastanka OPG-a glavna kultura nam je duhan – govori Matija. Osim toga Matija pojašnjava kako je duhan, još uvijek najzastupljenija ali i najisplativija kultura u našim krajevima.Osim duhana također siju kamilicu u eko-zoni u blizini Virovitice, zatim kukuruz te žitarice za stočnu hranu i za ishranu stoke koju također uzgajaju na imanju. Ukupno broje 20 ovaca, 15 gusaka, 50 pataka, 100 pilića i 50 kokoši nesilica.

Osim do sad navedenog, ovdje priči nije kraj. Obitelj Antolić također obrađuje vinograd i bave se proizvodnjom vina te proizvodnjom povrća.

– Uz to sve nam je i potrebna mehanizacija te se na našem OPG-u trenutno nalazi 6 traktora uz svu mehanizaciju i priključke potrebne za obradu zemlje – ističe Matija.

Kristina i Matija na kraju naglašavaju kako im je obrazovanje u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca pomoglo da upotpune postojeće znanje o poljoprivredi, te da jednoga dana pokrenu agroturizam kao dodatnu djelatnost na postojeći OPG. Oboje vide ogroman potencijal za razvoj agroturizma na ovim prostorima. Znanja, vještina i želje za napretkom imaju, a mi im želimo svu sreću. (www.ss-stjepana-sulimanca.skole.hr, Facebook)