Mladi robotičari iz Virovitičko-podravske županije na državnom superfinalu

Dana 16. lipnja 2018. u Tehnološkom parku u Zagrebu održano je državno superfinalno natjecanje Croatian Makers lige (robotika za osnovne škole).
Na ovo je natjecanje mladih programera i robotičara koje organizira IRIM (Institut za razvoj inovativnosti mladih) pozvano 70 najboljih ekipa iz cijele Republike Hrvatske – 35 u mlađoj i 35 u starijoj dobnoj skupini, a poziv na superfinale dobile su samo one ekipe koje su u 4 kola održanih tijekom školske godine bile prve u regionalnom natjecanju. Superfinale Croatian Makers lige obišla je i ministrica znanosti i obrazovanja gospođa Blaženka Divjak.

Virovitičko-podravska županija na ovom je natjecanju imala dva predstavnika: OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica u mlađoj dobnoj skupini i OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci u starijoj dobnoj skupini. Pratili su ih mentori Vladimir Bićanić i Miroslav Hanižar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Natjecatelji su trebali isprogramirati robote kako bi što učinkovitije riješili dobiveni zadatak koristeći razne funkcije i mogućnosti robota poput praćenja linija, korištenja senzora i komunikacije među robotima. Zadatak je bio energetske tematike, dosta težak, ali zanimljiv – jedan robot treba probati doći do pumpe, ne može zbog zatrpanog tunela, pa javlja drugome koji ide do električne punionice…

OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica uspjela je izboriti 9. mjesto na državnoj razini, a sudjelovali su učenici 5. razreda (mlađa dobna skupina) – Roberto Gorički, David Fuljek, Mihael Šterl i Matija Kribl. Oni su tako osvojili i vrijedne nadogradnje za robote na kojima uče programirati, a već sada i bukovački i čačinački robotičari ciljaju na još bolji uspjeh u idućoj školskoj godini.

Podsjetimo da je Virovitičko- podravska županija prepoznala trendove suvremenog obrazovanja te je u suradnji sa Poduzetničkim inkubatorom za učenike 5. razreda pokrenula pilot-projekt rada na micro:bitovima i m-botovima kako bi im pružili početni temelj u informatici i programiranju. (www.icv.hr, vb, Foto: Vladimir Bićanić, Miroslav Hanižar)