Našički učenici posjetili Voćin i Četekovac gdje su se educirali o stradavanju Hrvata u tim i drugim mjestima

U sklopu projekta ”Da se ne zaboravi”, koji već nekoliko godina provodi Udruga branitelja Domovinskog rata Ina-Naftaplina KVIN, učenici sedmih razreda, njih oko 70, našičkih osnovnih škola su posjetili mjesta stradavanja hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu.

Tako su u sklopu projekta ”Da se ne zaboravi” učenici sa svojim edukatorima, umirovljenim časnicima, aktivnim učesnicima Domovinskog rata, obišli mjesta stradavanja u Humljanima, Slatinskom Drenovcu, Voćinu i Četekovcu, a posjetili su i Jankovac gdje je za vrijeme Domovinskog rata bila baza specijalne policije.

U Voćinu je učenike i časnike dočekao predsjednik UDVDR Ogranak Voćin Darko Božičković koji je poslije polaganja vijenca i upaljenih lampiona kod spomenika Voćinskoj žrtvi održao predavanje o žrtvi koju je voćinski kraj podnio 1991. godine za slobodu Hrvatske. U Četekovcu je učesnike ovog projekta kod spomenika na mjesnom groblju dočekao načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović, i sam aktivni učesnik Domovinskog rata, te ih, poslije odavanja počasti poginulim braniteljima i civilima, upoznao o stradavanju Hrvata u mjestima Četekovac, Balinci i Čojlug, krvavom piru srbočetničkih paravojnih formacija koji se odigrao 4. rujna 1991. godine.

U obilasku stradalničkih mjesta učenike su, uz njihove nastavnike i nastavnice, educirali umirovljeni časnici, general specijalne policije Mirko Horvatin, ispred Zbora narodne garde bojnik Nikola Masnikosa, pukovnik Goran Sokol, vukovarski veteran Domovinskog rata Branimir Jokić, ispred udruge branitelja Domovinskog rata Ina-Naftaplina KVIN Ivica Kovačević, bojnik Zlatko Vida i pukovnik Vlado Međumurac. (www.icv.hr, adf, Foto: db, mh)

[g-gallery gid=”461192″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content