Obilježen Dan državnosti RH u Pečuhu

U Pečuhu, o organizaciji Generalnog konzulata RH u Pečuhu, održana je svečanost obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske i 45 godina prijateljstva gradova Osijeka i Pečuha.

Uvodno je, generalna konzulica RH u Pečuhu Vesna Haluga, izuzetno emocionalno govorila o velikim žrtvama na trnovitom putu osamostaljenja Republike Hrvatske, pri tom je osobito zahvalila Mađarskoj i njenim građanima na potpori i zbrinjavanju naših prognanika, kao i potpori ulasku RH u EU.
Ujedno je izvijestila da je pri završetku mandata u kom je osobno dala maksimum u rješavanju brojnih pitanja Zajednice Hrvata u Mađarskoj, te razvoju međusobnih odnosa Mađarske i Hrvatske.

Angela Šokac Marković, dopredsjednica Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, zahvalila je generalnoj konzulici Vesni Haluga, na svemu učinjenom za Hrvate u Mađarskoj i njen doprinos realizaciji niza projekata i unapređenja hrvatsko-mađarskih odnosa, ističući pri tom „da nije bilo ni jednog mjesta i grada, na području ingerencije Generalnog konzulata RH u Pečuhu, koje nije posjetila generalna konzulica V.Haluga. Ujedno se to odnosi i na sve manifestacije koje je na tom području organizirala zajednica Hrvata, često puta zajedno i sa Generalnim konzulatom, u cilju očuvanja svoje kulture i tradicionalnih vrijednosti.

Temeljem upućenog poziva, Vesne Haluga generalne konzulice RH u Pečuhu, na svečanosti su, pored predstavnika Hrvata u Mađarskoj, brojnih predstavnika političkog, gospodarskog i kulturnog života mađarskih gradova i županija Baranja i Šomođi i Mala Bačka, bili nazočni i: Mladen Andrlić veleposlanik RH u Mađarskoj sa suradnicima i predstavnici gospodarstvenika i institucija s područja grada Osijeka, predvođeni zamjenicom gradonačelnika grada Osijeka Žanom Gamoš, te Virovitičko-podravske županije, predvođeni Milanom Vanđurom direktorom HGK – Županijske komore Virovitica.

U cjelovečernjem programu, u zgradi Hrvatskog kazališta u Pečuhu, sudjelovalo je HKUD Osijek 1862, sa prekrasno izvedenim koreografijama folklorne baštine iz svih hrvatskih krajeva.