Oliver Jukić u Slatini predstavio novu knjigu ”Slatinski župnik Julije Bürger”

Jučer je u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Slatina i Župe sv. Josipa održano predstavljanje knjige Olivera Jukića, ”Slatinski župnik Julije Bürger”. Predstavljanje je održano u Pastoralnoj dvorani sv. Josipa u kojoj, za sve one zainteresirane za novo djelo iz pera slatinskog pisca i dekana Visoke škole u Virovitici nije bilo sjedećih mjesta, pa su mnogi stajali.

Uvodne pozdravne riječi nazočnima je uputio slatinski župnik Župe sv. Josipa vlč. Dragan Hrgić:

– U zborniku radova sa znanstvenog skupa su radovi za publiku koja želi znanstveno proučavati lik i djelo ovog svećenika, a ovo je djelo pisano jednostavno, blizu malenom čovjeku i na taj način želimo Bürgera još više približiti nama Slatinčanima.

Više o samoj knjizi rekle su predsjednica Matice hrvatske Ogranak Slatina Zorica Varga i potpredsjednica Ksenija Vujanović Juras.

– Knjiga je objavljena u Maloj slatinskoj biblioteci Matice hrvatske Ogranak Slatina. Desetljećima smo slušali neistine o našem župniku, njegovo prisustvo osjećamo još i danas kroz neke nematerijalne baštine. Ova će knjiga svjedočiti istinu o župniku Bürgeru i danas, i u budućnosti – rekla je Zorica Varga.

– Proučavanje, njegovanje i čuvanje osobitosti područja u kojem djeluje zadatak je svakog ogranka Matice hrvatske. Zato će ova knjiga biti neizmjerljiv doprinos na tom putu – nadovezala se Ksenija Vujanović Juras.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak iznijela je nekoliko podataka o samom autoru ali i njegovom novom djelu:

– Danas upoznajemo Olivera Jukića kao osobu koja želi produbiti znanje iz područja duhovnosti. Svojim radom, proširio je među kolegama i profesorima istinu o slatinskom i voćinskom župniku, jednom od mnogih žrtava partizanskih zločina tijekom 2. svjetskog rata, a Slatinčane svojom knjigom ponovno je podsjetio na činjenicu da su djela župnika Bürgera svuda oko nas i da žive u Slatini.

Više o samoj knjizi govorio je autor Oliver Jukić:

-Ova knjiga je moj diplomski rad, koji sam napisao 2017. godine na sustavnom dvogodišnjem studiju duhovnosti u Zagrebu, koji je dio Papinskog instituta Terezianum i kao završni rad nametnula mi se tema župnika Julija Bürgera, jer nedavno smo u Slatini imali znanstveni skup, na kome je predstavljeno desetak znanstvenih radova o životu slatinskog župnika Julija Bürgera. Dakle, materijala je bilo dovoljno, a osim toga zainteresirala me i župna Spomenica, koju je pisao sam Bürger svojom rukom i kroz to istraživanje javila se ideja da se taj diplomski rad baš tako zove i da se bavi tom tematikom, a zahvaljujući našem župniku i Matici hrvatskoj to je pretočeno u jednu lijepu knjižicu.

Do devedesete o tome se nije govorilo i ništa se nije niti znalo, naravno da je cilj ovog istraživanja dodatno rasvijetliti i taj dio njegova života, ali ni u kom slučaju ne treba zanemariti sve one godine koje je on proveo kao župnik u Slatini dvadesetak godina prije smrti, i osim tog trenutka koji definitivno obilježava njegov život na tragu svetosti, zanimljivo je vidjeti kako je on proživljavao te svoje godine ovdje sa svojim župljanima i mogu se pročitati iz njegova pera pisana zanimljiva razmišljanja o 2. svjetskom ratu i vremenu u kome je izgubio život. Bürger je osnovao Hrvatsko pjevačko društvo Zrinski, nabavljene su nove orgulje, za koje je tada rečeno da tako dobrih orgulja nema do Đakova, vraćena su zvona, u crkvi su podignuti pokrajnji oltari, nabavljeno je misno ruho, a uza sve to mnogo je sudjelovao i u društvenom životu grada. Knjiga je nastajala oko pola godine, prvo je bio period istraživanja spomenice i tekstova sa simpozija, slaganja u jednu cjelinu i pisanja. Vjerojatno će biti zanimljivo proučiti i neke dokumente i izvješća koja je Bürger slao u Zagreb, možda i u Državnom arhivu u Osijeku postoje neki dokumenti, a budući da nagodinu slavimo sto godina župe bit će zanimljivo možda uzeti spomenice koje su pisali kasniji župnici pa vidjeti iz njihova pera kako je izgledao taj crkveni, vjerski župni život u doba komunizma, pa i u vrijeme stvaranja hrvatske države – objasnio je svoj novi uradak Oliver Jukić. (www.icv.hr, adf)

[g-gallery gid=”461221″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content