Saznajte što vas čeka prilikom izrade dokumenata i koju ćete cijenu platiti ako ih izgubite

Ono što svakome zadaje dodatnu glavobolju u životu jest gubitak osobnih dokumenata. Osim vremena i strpljenja, ako se nađete u ovoj situaciji ona će vam donijeti i dodatni trošak.

Prilikom prijave izgubljene ili ukradene osobne iskaznice potrebno je izdvojiti 79,50 kuna. Normalan postupak traje 30 dana. Za 195 kuna osobnu iskaznicu možete dobiti u roku od 10 dana, a žurni postupak, koji stoji 500 kuna, traje tri dana.

“Čim građani RH prijave gubitak ili nestanak osobne iskaznice policija po službenoj dužnosti proglašava taj dokument nevažećim te započinje službeno traganje za tim dokumentom”, rekla je Marina Mandić iz MUP-a.

Kako piše Dnevnik.hr, vozačka dozvola se po redovnom postupku može dobiti za 30 dana, što košta 166 kuna. Postoji i ubrzani postupak koji košta 215 kuna, s kojim je vozačka gotova za tri dana. Još brži postupak traje 24 sata i košta 465 kuna.

“Ne postoji kazna predviđena zakonom za neprijavljivanje nestanka ili krađe. Međutim, snosit ćete adekvatnu sankciju ako upravljate osobnim automobilom bez da posjedujete važeću vozačku dozvolu”, objasnila je Mandić.

Gubitak prometne dozvole prijavljuje se policiji, a ista se podiže u stanicama za tehnički pregled. Sve je gotovo za nekoliko trenutaka, a trošak je 100 kuna. (www.poslovni.hr, foto:Ilustracija)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content