Sudionici ”Marša mira” dočekani u Slatini

U organizaciji Počasnog voda Bošnjaka, od 23. lipnja do 11. srpnja, održava se ”Marš mira”, Zagreb-Vukovar-Odžak-Srebrenica, u dužini 660 kilometara. Sudionici marša su hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, pripadnici specijalnih postrojbi policije i gardijskih brigada, te pripadnici Hrvatskog vijeća obrane iz Bosne i Hercegovine.

Sudionici ”Marša mira”, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, jučer su stigli u Slatinu gdje su ih dočekali predsjednici i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa slatinskog područja. Doček sudionika u Slatini organizirala je Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije na čelu s predsjednikom Matom Bubašem, koji je ujedno i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije, te Udruga HVIDR-a Slatina s predsjednikom Ilijom Nikolićem, ujedno i predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine. Po dočeku sudionika marša ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, svi zajedno su odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem upaljenih lampiona i molitvom koju je predvodio slatinski župnik vlč. Dragan Hrgić.

36222402 1863733723648579 5443596217017696256 n Custom

– Podravska magistrala nije slučajno odabrana za ovaj naš put, ona za nas ima svoju simboliku, jer su preko nje prolazili humanitarni i liječnički konvoji, a jednim od njih sam i sam prevezen kao ranjenik kada sam nastradao na dervansko-brodskom ratištu. Mi smo na ovaj put krenuli ispred Islamskog kulturnog centra u Zagrebu, gdje je spomen obilježje za 1187 Bošnjaka koji su dali živote u Domovinskom ratu, i na taj način se želimo solidarizirati s njima. Put nas vodi dalje do grada heroja, Vukovara, gdje ćemo isto odati počast poginulim herojima koji su taj napaćeni grad branili, ali i svim civilnim žrtvama. Ništa nas ne može zaustaviti u našem naumu – rekao je Nihad Alić, predsjednik Udruge ”Koraci mira”.

Nakon odavanja počasti, predsjednici županijske i slatinske HVIDR-e sudionike marša, njih 11, odveli su u prostorije slatinskog Crvenog križa gdje im je bio osiguran smještaj i prenoćište, te okrijepa i večera.

IMG 6272 Custom

– U Srebrenicu planiramo doći 11. srpnja, na Dan njezina pada. Ovim putem bih se zahvalio Ministarstvu hrvatskih branitelja, ministru Tomi Medvedu i njegovom pomoćniku Nenadu Križiću, kao i našim slatinskim domaćinima Mati Bubašu i Iliji Nikoliću, te Vlatku Jelenčiću, tj slatinskom Crvenom križu, na toplom gostoprimstvu – rekao je Semir Orlić iz Hrvatske Kostajnice, dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik 1. gardijske brigade ”Tigrovi”.

Sudionici ”Marša mira” rano su ujutro iz Slatine krenuli dalje prema Osijeku, odnosno Vukovaru i u konačnici Srebrenici. (www.icv.hr, ADF)

[g-gallery gid=”465569″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content