ŽELITE SAVRŠEN ROŠTILJ? Ovih 5 grešaka nemojte raditi

- PROMO -

Proljeće je savršeno godišnje doba za pečenje roštilja i uživanje u pripremi hrani na otvorenom. Pečenje roštilja je umjetnost, i vještina koja se stječe iskustvom. Da biste ispekli kvalitetan komad mesa potrebno je izbjegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici, piše Punkufer.hr.

1. Ne uzimate si dovoljno vremena za mariniranje

Roštilj će imati bolji okus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja, a idealno bi bilo i cijelu večer prije pripreme. Ne zaboravite u marinadu dodati i nešto kiseline poput limunovog soka ili octa, jer će ono spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.
‘Roštilj će imati bolji okus ako meso marinirate prije pečenja. Pripazite i da debljina svih odrezaka bude otprilike iste debljine kako bi se meso ravnomjerno ispeklo. ‘

2. Izbjegavate korištenje dodatne masnoće

Nemasno meso poput piletine i puretine zalijepit će se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite s uljem ili maslacem, pa pređite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite ovakve komade mesa.

17757248 10210847943249116 2690774550699723413 n

3. Stavljate na rešetku hladno meso

Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tavu, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete ‘šokirati’ meso toplinom, a ono će se ljepše ispeći i imati bolju boju. Ovako se savršeno peče debeo odrezak s kostima.

4. Previše okrećete meso

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje ga je što manje okretati i pomicati. Naime, mesu s roštilja onaj ekstra okus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.

Kada mislite da je vrijeme za okretanje odrezaka, hvataljkama nježno pokušajte odvojiti meso od rešetke. Ako se meso “lijepi” za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da ga trebate pustiti da se peče nekoliko minuta duže da biste dobili lijepu karameliziranu površinu.

5. Ne puštate meso da se odmori

Da bi se stabilizirali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao sočan, svaki je komad potrebno ‘odmoriti’. Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da tako stoji pola vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijska folija zadržat će toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa. Dobar tek!

(www.icv.hr, foto: M.Rođak)

Povezane vijesti

Skip to content