Čuvarice kulturne baštine Kladare na Picokijadi osvojile drugu nagradu

U subotu 30. lipnja 2018. u okviru “Picokijade” mali park oko crkve svetog Jurja u Đurđevcu bio je prepun publike, šarenila, boja, štandova, žena u narodnim nošnjama, predstavnica udruga žena iz Koprivničko – križevačke, Bjelovarsko – bilogorske, Virovitičko-podravske, Istarske i inih županije širom lijepe naše te gošći iz Mađarske i Slovenije, koje su se predstavile starinskim pogačama, kolačima i kuhinjskim krpama. Proteklo je 50 godina od kada je 1968. godine u gradu Đurđevcu zaživjela turistička manifestacija “Picokijada”, s obveznim scenskim prikazom oslobađanja grada od Turaka i drugim prigodnim im ada od Turaka,događanjima organizatora. U okviru Picokijade ove godine održana je 45. jubilarna izložba kolača.

Virovitičko-podravsku županiju na izložbi predstavljale su Udruga žena Kladare, udruga Čuvarice kulturne baštine Kladare i Udruga žena Dinjevac.

Picokijada urevac 2018 023Ivka Mađar rekla je da je kao osoba četrdeseti puta učesnica Picokijade, a u ime Čuvarica učestvuju šesti puta. Ove godine zadana je izložba domaće pogače i kuhinjskih zidnih krpa. Imamo diganke, zlevanke, prkače i pogače kojih imamo najviše, jer je organizator tražio da se predstavimo s pogačama. Predsjednica Majda Kožaga je nastavila. Čast nam je predstaviti se na ovogodišnjoj pedesetoj jubilarnoj Picokijadi. Pohvalila je svoje pomagačice, mlade članice udruge na koje može računati i stare članice koje su ispekle domače kolače i poučile mlade.

Impresivan štand iz pitomačke općine imale su i članice UŽ Dinjevac sa predsjednicom Svjetlanom Bastalić.

Picokijada urevac 2018 013Svi štandovi bili su ukrašeni najrazličitijim zidnjacima i prigodnim ukrasima. Predsjednica udruge žena Kladare iz općine Pitomače rekla je: – Mi smo na Picokijade četrdeset puta. Sve je počelo s prvom predsjednicom Ružicom Tkalčec. Nastavila je Ana Badanjek. Dugogodišnja predsjednica bila je Ivka Mađar, a ja sam predsjednica od 2011. godine i nastavile smo redovito učestvovati s kolačima na Picokijadi. Ove godine predstavile smo se zadanim pogačama i starinskim kolačima. Kako smo 40 godina kao UŽ Kladare učesnice Picokijade, pohvaljujem organizatore ovogodišnje manifestacije. Vrlo smo zadovoljne te ćemo doći i iduće godine.

Pred sam kraj došao je najznačajniji dio ove kratke i slatke manifestacije koja je predstavila ljepotu i bogatstvo ovog kraja i mnogo šire slijedilo, a to je proglašenje pobjednika. Članica organizacijskog odbora Anđela Lenhard Antolin predstavila je žiri koji su činile stručnjakinje: Vlasta Radoičić iz Pule, Karmen Sinković iz Zagreba i Edita Janković Hapavel iz Đurđevca te naglasila glavnog sponzora izložbe “Podravku” Koprivnica. Nagradu je primila 85 godišnja članica UŽ Budrovac. Za najstarije i najvrednije zidnjake 1. mjesto osvojila je UŽ Drnje, 2. mjesto Čuvarice kulturne baštine Kladare, i 3. mjesto KUD “Srca” Koprivnica. Za najduhovitije tekstove na zidnjacima: 1. mjesto osvaja UŽ Herešin. 2. UŽ Svetojanske i 3. UŽ Bregi. Ovogodišnja izložba bila je prikaz ljubavi i umijeća, etno i gastro tradicije žena Podravine. (www.pitomaca.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content