PET PITANJA, PET ODGOVORA: Oliver Jukić, dekan Visoke škole Virovitica

Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici osnovana je 7. rujna 2007. godine Uredbom Vlade Republike Hrvatske. U više od 10 godina uspješnog rada Visoka škola je zauzela značajno mjesto ne samo u Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji nego i puno šire. Nakon skromnih početaka počelo se ulagati u ljude, ali i u infrastrukturu pa danas Visoka škola radi u svojim prostorijama, u neposrednoj blizini je i studentski restoran, a prošle godine je otvoren suvremeni i moderni Studentski dom. Idejni začetnici, a kasnije i realizatori „projekta“ Visoke škole bili su uporni u nastojanjima da se osnuje i zaživi njen rad. Puno se uložilo u tadašnje studente, a danas profesore.

1. Kakva je situacija bila u počecima rada Visoke škole Virovitica?

– Na početku smo veliku pomoć imali sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i veliki postotak nastave držali su upravo njihovi nastavnici u svojstvu vanjskih suradnika. Međutim danas je situacija dijametralno suprotna. Danas rade naši kadrovi, naši doktori znanosti, kojima je Visoka škola financirala doktorski studij. U samom smo vrhu kada govorimo o svim mogućim standardima, odnosno omjeru broja nastavnika i studenata te postotka nastave koju izvodi domaći kadar.

2. Ideja je bila omogućiti studij svim zainteresiranim s područja naše županije i olakšati roditeljima financiranje. Koja je vizija za budućnost?

– Možemo reći da u odnosu na prvu generaciju imamo puno više studenata i iz drugih županija, tako da je i izgradnja Studentskog doma bila pun pogodak. Naša misija je da svima koji žele studirati u Virovitici damo priliku. Za sada to dobro ide i imamo jako lijepih primjera. Naše upisne kvote su do sada uvijek bile popunjene već na prvom ljetnom roku. Za sada problema nije bilo, ali stalno se priča da je svake godine sve manje prvašića, što znači u budućnosti i sve manje studenata. Zato već sada razmišljamo i o uvođenju nastave na nekom od stranih jezika kako bismo u budućnosti mogli primiti studente iz, primjerice, Mađarske, Bosne i Hercegovine i država u okruženju. Dosadašnji ciljevi su bili postavljeni održivo i uvijek smo imali punu potporu lokalne zajednice, a tu mislim i na Viroviticu, Virovitičko-podravsku županiju, ali i na sve općine i gradove s područja županije. Složila se jedna dobra ekipa i sve što smo planirali, to smo i realizirali.

3. Što podrazumijeva tzv. Virovitički model financiranja Visoke škole?

– To je nešto što je spontano dobilo naziv Virovitički model u koji su se uključili svi gradovi i općine, ali i sama Virovitičko-podravska županija. Svi oni odlučili su sufinancirati rad Visoke škole. Iznosi sufinanciranja su nekada i simbolični, no više od iznosa znači nam potpora jedinica lokalne samouprave. Mislim da je veća vjerojatnost za studente koji se odluče ovdje studirati da će ovdje ostati živjeti i raditi. Više ovakvih projekata značilo bi onu istinsku decentralizaciju Hrvatske.

4. Nedavno je stigla dopusnica za preddiplomski stručni studij elektrotehnike sa smjerom telekomunikacije i informatika. Koje sve studije Visoka škola nudi mladima?

– Uz studije iz znanstvenog polja ekonomije, a to su studij menadžmenta i to informatički menadžment i menadžment ruralnog turizma, studij poduzetništva, te studij računarstva koji se izvodi već dvije godine, stekli smo uvjet za dobivanje statusa veleučilišta i na tome ćemo intenzivno raditi. Status veleučilišta znači da institucija ima kapacitete izvoditi studije iz najmanje tri različita znanstvena polja i status više. To ne znači da treba robovati nazivima i formalnostima, bitno je što se u toj zgradi krije, a to su ljudi. Mislim da su oni svi, cijeli moj tim, opravdali povjerenje koje im je ukazano.

5. Kako Visoka škola Virovitica ulaže u kadar?

– Naša škola predstavlja ulaganja na području obrazovanja u našoj županiji i mi ulažemo u naše ljude. Šaljemo ih na doktorate koji nisu jeftini. Uz one koji su doktorirali, imamo još desetak onih koji su na doktoratima. Mislim da toliko doktora znanosti prije osnivanja ove škole nije bilo na području županije, a pogotovo ne na jednom mjestu. Sve su to investicije koje realiziramo i iz Virovitičkog modela. Visokoj školi od njenih početaka izniman doprinos daju gradonačelnik Ivica Kirin, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, koja je jedno vrijeme istovremeno radila kao privremena dekanica i županijska pročelnica, te Tomislav Tolušić, koji je nakon funkcije župana postao ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo. (www.icv.hr, bg, foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content