Područni ured HZZ-a u Virovitici: Mjera za samozapošljavanje je hit, samo ove godine građani su otvorili 89 obrta i tvrtki

U Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Virovitica aktivno se radi, a potvrđuju to i posljednji rezultati. Ugodno iznenađen je i novi predstojnik Hrvoje Belobrk koji je na ovom radnom mjestu već mjesec dana i koji se, kaže, brzo morao prilagoditi kako bi pratio radni tempo već uhodanih kolega.

Prije ovog radnog mjesta radio je 12 godina u realnom sektoru, gdje je bio voditelj regionalne prodaje. U razgovoru za Virovitički list saznali smo više o aktivnostima Zavoda kao i to da je jako velik odaziv korisnika za različite  mjere aktivne politike zapošljavanja, a koje podjednako koriste nezaposlene osobe, kao i poslodavci.

– Najpopularnije mjere trenutno su obrazovanje nezaposlenih osoba, pomoć kod samozapošljavanja, nezaobilazni javni radovi, mjere obrazovanja na radnom mjestu i različite potpore – istaknuo je predstojnik H. Belobrk.

RADE I GODINAMA NAKON POTPORE

Danijela Lukač
sdr

Potpora za samozapošljavanje pokazala se kao najuspješnija i najpopularnija. – S krajem svibnja 89 osoba je podnijelo  zahtjev za samozapošljavanje, s tim da je taj broj i veći jer imamo i aktivnih ugovora od prošle godine koji se vežu na ovu godinu – rekla je Danijela Lukač, rukovoditeljica odsjeka za aktivnu politiku zapošljavanja za Područni ured HZZ-a Virovitica.

samozapošljavanje1

U odnosu na prijašnje godine, mjera je doživjela promjene. Najveća se odnosi na iznos, koji je s 25 tisuća kuna narastao na čak 55 tisuća kuna. Korisniku se novac jednokratno isplaćuje na žiro račun nakon potpisivanja ugovora te ga mora namjenski utrošiti. Nakon 11 mjeseci mora i opravdati utrošena sredstva.

– Samo u ovoj godini stvorili smo 89 novih obrta, novih tvrtki. Zavod im je pomogao da krenu u svoj novi privatni posao s 55 tisuća kuna, a nakon nekoliko godina to će se generirati u nova radna mjesta. Najbolji pokazatelj su naši korisnici iz 2013. godine koji su i nakon 5 godina registrirani, dobro rade, zapošljavaju i lijep su primjer kako ova mjera funkcionira na tržištu – zaključio je predstojnik.

Inače, brojke pokazuju kako gotovo 80 posto korisnika potpore za samozapošljavanje uspješno okonča svoju prvu, najtežu godinu i uspješno nastavi s radom.

U SKLADU S TRŽIŠTEM

Tražena je i mjera obrazovanja nezaposlenih. Kroz tu mjeru nezaposlene osobe imaju mogućnost uključiti se u programe stručnog osposobljavanja, prekvalifikacije i usavršavanja u obrazovnim ustanovama, kako bi se osposobili za zanimanja koja su trenutno tražena na tržištu rada.

– Do 31. svibnja ove godine ovu mjeru na području Područnog ureda  Virovitica koristilo je 226 osoba, a koje su završile osposobljavanje za zanimanja: pomoćni kuhar, limar, bravar, zidar, tesar i računalni operater.

MG 4346

Trenutno je u tijeku osposobljavanje za zanimanje rukovatelj CNC glodalicom, a do kraja godine provest će se i osposobljavanje za fasadere, keramičare i rukovatelje CNC tokarilicom – ističe H. Belobrk, dodajući kako će se nakon provedenog postupka javne nabave krenuti i s osposobljavanjem za zanimanja programer android aplikacija, njegovatelj starijih i nemoćnih osoba, gerontodomaćice te dva strana jezika: talijanski i njemački.

TREĆI U HRVATSKOJ

Interesa ima i za mjeru osposobljavanja na radnom mjestu.

– Radi se o relativno novoj mjeri za koju je naš Područni ured ostvario jako dobar odaziv korisnika. Imamo 33 obrađena i potvrđena zahtjeva za tu mjeru, što je vrlo visoko, kada se usporedi s drugim područnim uredima – objašnjava predstojnik.

Virovitički ured je treći u Hrvatskoj po korištenju ove mjere, odmah iza Bjelovarsko-bilogorske i Osječko-baranjske županije. – To je mjera koja poslodavcu pruža mogućnost da dodatno osposobi svog radnika za neko radno mjesto koje mu je potrebno. Samom radniku ova mjera pak pruža mogućnost da se osposobi za neki dodatni posao kod tog poslodavca – pojašnjava H. Belobrk.

Danijela Lukač ističe da Zavod pritom financira minimalnu novčanu pomoć tim osobama, kao i putni trošak.  – Nisu na teret poslodavcu, a poslodavac dobiva i 700 kuna po osobi za trošak mentorstva  – kaže Danijela L. U većini slučajeva poslodavac te osobe ostavlja u radnom odnosu. – Ta mjera je usmjerena konkretno na posao i koriste ju različiti poslodavci, od drvne, metalske industrije do foto studija – kaže Danijela L.

javni radovi virovitica 2017

Među uspješno iskorištenim mjerama su i javni radovi, za koje je potpisano 320 ugovora. – Osim radova na komunalnim poslovima, revitalizaciji i održavanju zelenih površina, u lipnju smo započeli i ciklus zapošljavanja osoba u udrugama.  S obzirom na veličinu udruge, zaposlena je jedna do dvije osobe po udruzi – objašnjava Danijela L.

PLANIRA BOLJE POVEZATI NEZAPOSLENE, UPRAVE, KOMORE I POSLODAVCE

Novi predstojnik Hrvoje Belobrk ističe kako mu je na ovom radnom mjestu najvažnije biti poveznica između nezaposlenih i tržišta rada. – Plan mi je povećati i pojačati suradnju sa samim poslodavcima, kako bi se više oslanjali na usluge HZZ-a. Želja mi je da ta komunikacija bude bolja i otvorenija, a želim proširiti i poboljšati suradnju i s ostalim sudionicima na tržištu rada, kao što su HGK i HOK, javne lokalne uprave te nas staviti više na uslugu nezaposlenim osobama – rekao je H. Belobrk.

(www.icv.hr, žđl)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content