PREVENCIJA NASILJA Aktivna lokalna politika u zaštiti djece

Danas (srijeda) je održan je stručni skup na temu Lokalna politika za djecu kao temelj prevencije, gdje se predstavnicima škola i predškolskih ustanova predstavio i CAP program (program prevencije nasilja nad djecom).

Program je to primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe.

marina trbus cap

-Na našu veliku sreću, CAP program je od prošle godine prisutan i na području Virovitičko-podravske županije, u kojoj smo na jednom od seminara stvorili jednu malu, ali snažnu mrežu. Bitno je da su program uz županiju i gradove prepoznale i jedinice lokalne samouprave što je dobar znak da se on može kvalitetno provoditi. Bilo je vrlo važno potaknuti lokalnu zajednicu da prepozna kao svoj važan cilj sprječavanje nasilja među ljudima, a posebno zlostavljanja djece.

Cilj programa je inače smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kvalitetnim informiranjem i poučavanjem učinkovitim prevencijskim strategijama te ujedno i potaknuti obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece – kazala je prof. psih. univ. spec. Marina Trbus, voditeljica CAP programa iz Udruge „Korak po korak“.

NULTA STOPA NASILJA

CAP program se provodi na području cijele Hrvatske i njime je godišnje obuhvaćeno oko 7.000 djece.

-Do sada je u 18 godina provođenja programom bilo obuhvaćeno oko 100.000 djece, 70.000 roditelja i oko 40.000 odgojno-obrazovnih ustanova, što uistinu smatramo velikim uspjehom. Moram istaknuti zadovoljstvo što je u protekloj godini bilo prijavljeno manje od 10 posto nekih od slučajeva zlostavljanja djece. Cilj našeg programa, uz pomoć šire lokalne zajednice, ali i pravosuđa je svesti ga na nultu stopu – istakla je Marina Trbus.

Na području Virovitičko-podravske županije CAP program provodi se u O.Š August Cesarec iz Špišić Bukovice, OŠ Vladimir Nazor iz Virovitice te u COOR-u Virovitica.

anita jendrađić

-Naše županija posljednja je županija u Hrvatskoj koja je uvela ovaj program prevencije u svoje osnovne škole, a uz ove tri škole želja nam je da se CAP mreža proširi i na ostale škole u županiji. Mi smo svojim programom obuhvatili oko 250 djece i na sreću nismo zabilježili niti jedan slučaj nekih od oblika nasilja nad njima – istakla je Anita Jendrašić, učiteljica u O.Š August Cesarec iz Špišić Bukovice, koja je od prošle godine u ulozi CAP koordinatora za Virovitičko-podravsku županiju.

Važno je napomenuti da je cijeli program na čelu s županom Igorom Androvićem i županijskom pročelnicom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vesnu Šerepac, prihvatila i Virovitičko-podravska županija te mu dala zeleno svjetlo za uvođenje u sustav obrazovanja. (www.icv.hr, zc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content