U posljednjih pet mjeseci Virovitičko-podravskoj županiji odobreno ukupno 50 projekata vrijednih 131,8 milijuna kuna

Potpis koji je u Vinkovcima stavio virovitičko-podravski župan Igor Andrović na pet strateških projekata, teških ukupno 156.500.000 kuna, uz još dodatnih oko 60 milijuna kuna za prirodnu baštinu, te projekte općina i gradove s područja VPŽ predstavlja najznačajnije ulaganje u posljednjih 15 godina kako u Slavoniju koja je kroz više od 130 projekata dobila 1,3 milijardi kuna, tako i u Virovitičko-podravsku županiju.
Podsjetimo, na nedavno održanoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je održana uz predsjedavanje premijera Andreja Plenkovića i ministre Tomislava Tolušića (potpredsjednik Vlade RH), Predraga Štromara (potpredsjednik Vlade RH), Dražena Bošnjakovića, Darka Horvata, Zdravka Marića, Gorana Marića, Olega Butkovića, Tomislava Ćorića i Milana Kujundžića, te ministrica Nade Murganić, Gabrijele Žalac i Nina Obuljen-Koržinek, kroz Razvojni sporazum u Virovitičko-podravskoj županiji koji je potpisao župan Andrović gradit će se: Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković u Cabuni – 39.500.000 kuna, Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici – 36.000.000 kuna, Kuća čaja – oaza mira u Špišić Bukovici – 9.000.000 kuna, Multifunkcionalna građevina za poljoprivredne i gospodarske manifestacije u Virovitici (Viroexpo) – 14.000.000 kuna, Uređenje Turističko-rekreativnog centra „Jezero – Hercegovac – Ružica Grad“ Orahovica – 58.000.000 kuna.

No, to je samo nastavak kontinuiranog prijavljivanja na EU projekte. Naime, od 24. veljače do 20. srpnja, u intervalu od dvije sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, Virovitičko-podravska županija je uz VIDRA-u Agenciju za regionalni razvoj VPŽ prijavila 156 projekata vrijednih 135,8 milijuna kuna. Istodobno, u navedenom periodu, odobreno je 50 već ranije prijavljenih projekata u ukupnoj vrijednosti 131.8 milijuna kuna.

Najviše sredstava dobiveno je za promicanje održivog razvoja prirodne baštine u ukupnoj vrijednosti od 50 milijuna kuna (projekti Križnica, Dravska priča i EPIcentar Sequoia). Prošlo je i deset projekata energetske obnove u zgradama javnog sektora, ukupne vrijednosti 34.216.778,89 kuna. Potpisan je ugovor za izgradnju Tehnološkog inovacijskog centra u Virovitici vrijednog 17,6 milijuna kuna. U sklopu natječaja Zaželi, potpisani su ugovori za četiri projekta ukupne vrijednosti od 11 milijuna kuna…

Osim toga, potpisani su ugovori za dva sustava navodnjavanja (Đolta i Novi Gradac – Detkovac) u vrijednosti većoj od 43 milijuna kuna za 1.000 hektara novo navodnjavanih površina. Uskoro se očekuje i početak radova na novim poduzetničkim inkubatorima u Slatini, Orahovici i Pitomači. Počeli su radovi na izgradnji nove dnevne bolnice Virovitica, uz opremanje operacijskih sala, ukupne vrijednosti oko 50 milijuna kuna.

Navedeni podaci pokazuju kako je Virovitičko-podravska županija, uz VIDRA Agenciju za regionalni razvoj VPŽ i nadalje u hrvatskom vrhu po povlačenju EU sredstava. Naime, od početka travnja svi proračuni hrvatskih županija za 2018. godinu dostupni su na aplikaciji Otvoreni proračun, projektu koji je pokrenula Hrvatska zajednica županija, a gdje je vidljivo da je Virovitičko-podravska županije vodeća hrvatska županija po povlačenju EU sredstava po glavi stanovnika.

Po podacima koji obuhvaćaju povlačenje EU sredstava od međunarodnih organizacija i institucija te tijela EU, Virovitičko-podravska županije je po glavi stanovnika „povukla“ 1.617,76 kuna. Iza nje su Ličko-senjska i Varaždinska županija.

– Virovitičko-podravska županija godinama je uz Razvojnu agenciju VIDRA hrvatska perjanica u povlačenja EU sredstava, i to još od vremena kada je župan bio Tomislav Tolušić, a to se nastavlja i danas – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

podaci

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content