UPISI U SREDNJU Škole učenike planiraju privući novim programima i višegodišnjim stipendijama

Upisi u prvi razred srednje škole, odnosno prijave obrazovnih programa, započele su 26. lipnja te od tada učenici mogu odabrati srednje škole prema prioritetu. Učenika je manje nego lani, no zato su pojedine škole osmislile način kako privući nove generacije u svoje klupe.

U Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica ove godine upisuju 8 učenika manje. – Ove godine upisujemo 86 učenika u 4 razredna odijela, od čega 2 odjela opće gimnazije, 1 jezične i 1 prirodoslovno-matematičke gimnazije– rekla je pedagoginja Ivana Bezak. I Industrijsko-obrtnička škola Slatina ove godine prima manje učenika, njih 104.

SVAKE GODINE MIJENJAJU ZANIMANJA
– Nije problem u interesu, već u broju učenika koji izlazi iz osnovnih škola. Interesa ima. Budući da imamo kombinirana razredna odjeljenja, svake godine moramo izmjenjivati zanimanja – rekao je Mladen Graovac, ravnatelj ove slatinske škole. Ove godine imaju zanimanje mesar i pekar, a mehaničar poljoprivredne mehanizacije ponudit će učenicima slijedeće godine. Osim toga, ravnatelj je istaknuo i stipendije za obrtnička zanimanja koje bi trebale biti dodatni poticaj za upis u ovu školu.

-Stipendije za obrtnička zanimanja ove godine daju i Županija i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – ističe ravnatelj M. Graovac. Kao još jedan plus napominje da iz njihove škole potječe i Miroslav Main, koji je dobitnik državne nagrade za obrtnika godine „Šegrt Hlapić“.

Po dva učenika manje u svakom razrednom odjelu imaju u Srednjoj školi Marka Marulića. – Ove godineu našoj školi je novost uvođenje novog strukovnog kurikuluma ekonomist, jednog od 19 novih za koje je Ministarstvo dalo preporuku – rekao je ravnatelj Darko Špoljarić, objašnjavajući da će učenici time dobiti nove nastavne sadržaje unutar postojećih predmeta.

VELIK INTERES
Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici nije smanjila broj učenika. – Sve je ostalo isto, primamo 22 učenika, kriteriji i programi se nisu mijenjali. Jedino što se mijenja su izvannastavne aktivnosti koje prilagođavamo učenicima i njihovom interesu – rekao je ravnatelj Mario Voronjecki.

Glazbena škola „Jan Vlašimsky“ Virovitica ima drugih problema – veći interes za programe, ali mnogima neće moći ispuniti želju za upisom. – Imamo isti broj razrednih odjeljenja, kao i upisnih mjesta jer nemamo uvjete da primimo više učenika – istaknuo je ravnatelj Damir Mihaljević.

PRERASPODJELA U DRUGI ODABIR
U nekim školama značajnije se osjeti pad zainteresiranosti za određene smjerove. – Kao poteškoću vidim to što nam je nekoliko odjela zasad s malim brojem prijavljenih učenika te pretpostavljamo da će to biti problem kod samog upisa – rekla je Vesna Šerepac, pročelnicaUpravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije.

Pojasnila je da je riječ o, primjerice, programu prodavača u Strukovnoj školi Virovitica, vrtlar-cvjećar u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica, poljoprivredni gospodarstvenik u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači i drvodjeljski tehničar u Tehničkoj školi Virovitica. -Ukoliko se ne popune određeni odjeli, učenici će biti preraspodijeljeni na druge prioritete. Ako nisu izabrali drugi prioritet, onda ćemo to rješavati s Ministarstvom u drugom krugu – naglasila je pročelnica. Krajnji rok za zaprimanje prijavnica je 12. srpnja, a dan poslije, 13. srpnja, objavljuju se konačne ljestvice poretka. (www.icv.hr, žđl, Foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content