15. LJETNA ŠKOLA MLADIH CRVENOG KRIŽA U Orahovici 150 mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije

U Centru za edukaciju osječkog Crvenog križa u Orahovici, započela je jubilarna 15. Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije. U desetodnevnom programu sudjelovat će 150 mladih u dobi od 14 do 30 godina. Uz domaćine, mlade iz Osječko-baranjske županije u Ljetnoj školi sudjeluju mladi iz Samobora, Ivanca, Slavonskog Broda, Orahovice, Korčule i Dubrovnika te susjednih Bosne i Hercegovine i Srbije, točnije iz gradova Doboja, Tuzle, Novog Sada i Sombora. Na svečanom otvorenju mlade sudionike Škole, uvodno je pozdravio ravnatelj Crvenog križa Osječko-baranjske županije Marko Đukić.

-Kroz desetodnevni program sudionici Ljetne škole osposobljavat će se za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenog križa. Među tim su programima prva pomoć, realističan prikaz ozljeda, prevencija različitih ovisnosti, sprječavanje trgovanja ljudima te djelovanje u izvanrednim situacijama. I ovogodišnja Ljetna škola bit će prepuna zanimljivih predavanja. Predavanje s temom „Vlada nacionalnog jedinstva – iskustva i izazovi” mladima će održati Franjo Gregurić, predsjednik treće Vlade Republike Hrvatske, poznate i pod imenom Vlada nacionalnog jedinstva, te potpredsjednik Hrvatskog Crvenog križa. Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić govorit će o najvećim problemima suvremenog svijeta te njihovu utjecaju na našu zemlju. Mato Arlović, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, održat će predavanje s temom „Humanitarna diplomacija“, a Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, govorit će o sto četrdeset godina Hrvatskog Crvenog križa. Marina Đukić, nastavnica na odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, mladim će “crvenokrižašima” približiti važnost odnosa s javnošću za humanitarne organizacije – rekao je ravnatelj CK osječko-baranjske županije Marko Đukić, koji je prvog dana prije otvorenja održao i uvodno motivacijsko predavanje sudionicama Škole.

1908ljetnaškola

Uz učenje na Ljetnoj školi u Orahovici mlade humanitarce očekuje i mnogo zabave. Kako kažu organizatori dan će započinjati igrama za razbuđivanje ili plesom kampa, a zbog važnosti fizičke kondicije pripremljeni su i turniri u graničaru te druženja na bazenu. Jedan je dan rezerviran za posjet Orahovačkom jezeru. 15. Ljetnu školu je nakon pozdrava ravnatelja GDCK Osijeka Denisa Ćosića, službeno otvorio sudac Ustavnog suda RH Mato Arlović kao jedna od glavnih predavača.

-Presretan sam da vas mogu pozdraviti u novoj Ljetnoj školi mladih Crvenog križa ovdje u Orahovici i vama mladima želim puno prelijepih dana, zabave i druženja. Ovdje ćete naučiti puno toga dobroga i korisnoga, steći zasigurno nova divna prijateljstva, a ono što najvažnije izaći kao pametnije, bolje i poštenije osobe – rekao je između ostalog Arlović. Škola traje deset dana, a završit će 27. kolovoza velikom završnom svečanošću.

-Posljednji dan Ljetne škole, u ponedjeljak, 27. kolovoza bit će održana tradicionalna velika svečanost zatvaranja na kojoj će prvo mladi, sudionici ljetne škole, na pokaznoj vježbi prikazati što su sve naučili. Nakon toga bit će održana završna svečanost na kojoj će sudionike pozdraviti visoki gosti i uglednici, a potom će mladi pročitati apel „Ujedinimo se za bolju Hrvatsku“ koji će stvarati tijekom boravka u Orahovici – zaključio je rukovoditelj Škole Marko Đukić. I ovogodišnja Ljetne škola završit će tradicionalnim mimohodom svih sudionika ulicama Orahovice s upaljenim svijećama u znak sjećanja na žrtve koje su stradale kršenjem njihovih ljudskih prava te klicanjem pjesme posvećene veličini i važnosti pokreta Crvenog križa.(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content