Ako ovako koristite klimu uštedjet ćete električnu energiju

Klima-uređaji ovih dana prijeko su potrebni za “preživljavanje”, no kako najbolje koristiti klimu i maksimalno uštedjeti električnu energiju, isključivanjem klima-uređaja kada vas nema kod kuće ili ostavljanjem klime da radi na istoj temperaturi cijeli dan?

Pretjerano trošenje električne energije ne samo da više košta, nego i uzrokuje veće izgaranje ugljena i drugih fosilnih goriva što pridonosi globalnim klimatskim promjenama, piše Zadovoljna.hr. Zbog toga je važno znati na koji je način najbolje koristiti klima-uređaj kako bi se maksimalno uštedjela električna energija.

Sistem za rashlađivanje prostora najučinkovitiji je kada radi punom brzinom, a ne kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura cijeli dan. Osim toga, kada klima-uređaj radi punom brzinom bolje će i otjerati vlagu iz vašeg doma.

Električnu energiju možete uštedjeti i ako termostat na klima-uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 7 stupnjeva). Prema nekim podacima, klima-uređaj troši 3 do 5 posto manje energije sa svakim stupnjem više na termostatu. Za maksimalnu uštedu energije, klima-uređaj ostavite da radi na 26 ili više stupnjeva Celzijevih dok vas nema kod kuće.

Donosimo još 4 načina da se istovremeno rashladite i uštedite energiju koristeći klima-uređaj:

1. Kupite klima-uređaj s podesivim termostatom. Na taj način moći ćete podesiti temperaturu kakvu želite imati u prostoriji i kada se vratite kući prostorija će već biti ugodno rashlađena. Kupite termostat koji paše i sustavu hlađenja i sustavu grijanja. Noviji modeli klima-uređaja imaju i mjerač vremena i termostat.

2. Kupite stropni ventilator
Ventilator možda neće rashladiti prostoriju, ali ćete se zbog strujanja zraka osjećati ugodnije i kada je u prostoriji viša temperatura. Na taj način termostat na klima uređaju moći ćete namjestiti na višu temperaturu i tako trošiti manje energije, a opet se rashladiti. Međutim, s obzirom na to da ventilator ne snižava temperaturu u sobi nema smisla ostavljati ga upaljenog dok vas nema kod kuće jer ćete tako samo bespotrebno trošiti struju.

3. Posadite grmlje
Veliko grmlje koje stvara sjenu posađeno s južne i zapadne strane vaše kuće smanjit će akumuliranje vrućine tijekom dana.

4. Stvorite propuh
Najlakši način kao rashladiti prostoriju je da otvorite prozor, ali ne previše. Što manje otvorite prozor, to ćete stvoriti veći propuh. Otvorite prozore u više prostorija u vašem domu kako biste vidjeli na koji način se stvara najugodniji propuh. Pročitajte i 7 pravila uz koja ćete lakše preživjeti +40 celzijevaca. (zadovoljna.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content