DRUGAČIJI ODMOR, DRUGAČIJI HOTEL Što kažete na plemićki odmor u stoljetnom dvorcu heritage hotelu s četiri zvjezdice Kuriji Janković?

Krenimo od početka. Po čemu su heritage hoteli, odnosno hoteli baština posebniji i drugačiji od ostalih hotela? Hotel baština (heritage) je vrsta hotela u pretežito starim, tradicijskim, povijesnim, ruralno-urbanim strukturama i građevinama, a uređen je i opremljen na tradicijski način.

Čuvar takve baštine je i Kurija Janković koju je u 19. stoljeću sagradila plemićka obitelj Janković. Kurija je danas obnovljena i širom otvara vrata svakom putolovcu željnom upoznavanja kulture i arhitekture kraja u koji dolazi. Na današnjem turističkom tržištu koje ima veliki broj modernih hotela ravnih linija i neutralnih boja, heritage hoteli čine ponudu raznovrsnijom, posebnijom, autohtonijom, a doživljaj svakog posjetitelja tako biva izvoran i ostavlja dublji trag u njegovom putničkom iskustvu. Kurija Janković Kurija Janković sagrađena je početkom 19. stoljeća u vrijeme kada plemićke obitelji podižu dvorce, kurije i ljetnikovce.

kurija jankovic 2 Custom Custom

Današnji izgled dobila je u vrijeme Geze pl. Jankovića oko 1880. godine kada je bila sjedište vlastelinskog imanja Lukač. Nakon Jankovića, početkom 20. stoljeća, Kuriju kupuje Arpad 1. Karolyi te posjed postaje prepoznatljiv po uzgoju šparoga i jahaćih konja. Nakon odlaska obitelji Karolyi, posjed je bio u vlasništvu štedionica, a 1942. kupuje ga nekoliko doseljenih obitelji iz Hrvatskog zagorja. Od 1964. godine Kurijom upravlja Lovačko društvo Lukač.

Do sredine osamdesetih Kurija je služila kao škola koju su pohađala djeca Kapele Dvora i obližnjih sela. Kroz sve te godine Kurija nije obnavljana te je prepuštena propadanju. To je sudbina većine od naših 1300 dvoraca, ljetnikovaca, zamaka ili svjetionika. Da se neke stvari ipak mogu promijeniti pokazala je Virovitičko-podravska županija koja prijavljuje obnovu Kurije Janković kroz projekt “Drava4Enjoy” te joj vraća stari sjaj.

kurija jankovic 5 Custom

U toj istoj Kuriji, koja je do ove obnove bila prepuštena zubu vremena, 2016. godine otvoren je hotel baština s 4 zvjezdice. Tako je ova stara ljepotica napokon otvorila svoja stogodišnja vrata za sve domaćine i putnike namjernike. Već sami dolazak u dvorište Kurije Janković će Vas iznenaditi. Putujući od Virovitice prema mađarskoj granici, nakon samo 7 km doći ćete do sela Kapela Dvor.
Na prvi pogled, maleno i mirno kontinentalno nizinsko selo sa seoskim domaćinstvima i prostranim poljanama. Ono što ga čini posebnim je prekrasna stoljetna kurija iza koje se prostire pitoma slavonska ravnica. Tako ušuškana u mirni seoski život, predstavlja savršeno mjesto za odmor i bijeg od užurbanog gradskog života. Ulaskom u Kuriju Janković kao da ulazite u neka davna plemićka vremena. Pažnja je pridodana svakom detalju.

kurija jankovic 1 Custom

Drvo, kao stoljećima važan resurs virovitičkog kraja, temelj je uređenja interijera. Kako posjetitelji koji ovdje dolaze kažu, uistinu se osjeti jedna pozitivna topla atmosfera ulaskom u hotelsko predvorje. Tri portreta plemića Jankovića dočekuju svakog gosta kao trajni znak obitelji koja je oblikovala zidove ovog dvorca. To je povijest koju u Kuriji Janković njeguju, a priče i legende koje se vežu uz grofovsku obitelj uvijek rado prenose svojim gostima. Blago koje su nam preci ostavili u nasljeđe zaslužuje biti živi pripovjedač vlastite povijesti. Gosti na raspolaganju imaju 18 soba, restoran, caffe bar, konferencijsku dvoranu, sobu za sastanke s vinotekom, električne i brdske bicikle za najam te suvenirnicu. Sobe su podijeljene u tri kategorije: Standard, Superior i De Luxe. Standard sobe nalaze se u potkrovlju hotela te su zbog svog zanimljivog dizajna omiljene među gostima.

Superior sobe nalaze se u prizemlju, uz recepciju hotela te ih biraju gosti koji vole biti uključeni u život hotela. DeLuxe sobe nalaze se na 1. katu hotela, a svojim interijerom vode gosta na put kroz povijest i svakako su među najtraženijima. Gost u njima uistinu doživi kako je to spavati u povijesti.

kurija jankovic 11 Custom

U hotelskom restoranu poslužuje se doručak pripravljen od lokalnih namirnica, a u ponudi caffe bara se nalaze prirodni sokovi, organski čajevi, vina, pjenušci, likeri, rakije, craft piva – sve proizvodi lokalnih proizvođača. Vikend odmor je svakome potreban Svakodnevica, konstantna žurba, stres, puno planova, rokovi, poslovne i životne obveze – sve su to redovne situacije kojima svaki dan upravljamo. Kako bi nam baterije bile spremne za sve izazove s kojima se susrećemo, povremeno nam je potreban bijeg od stvarnosti i opuštajući vikend odmor.

Za ne povjerovati je da nam je često nadohvat ruke destinacija koja očarava svojom ljepotom. Upoznavanje nečega novoga oduvijek zbližava ljude, a kratko vikend putovanje je lako ostvarivo i dok je planirano “u zadnji čas”. Kada govorimo o odmoru, često razmišljamo o morskim destinacijama. Logičan je to slijed u zemlji u kojoj je turizam oduvijek orijentiran na Jadran. Kontinent zato ima određenu privilegiju. Neotkriven je, sanjiv, pomalo mističan. Iznenađuju njegova priroda, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pitoreskni gradići, lokalna gastronomija.

kurija jankovic 16 Custom

Takav je i podravsko-slavonski kraj u kojem se nalazi Kurija Janković. Čarobna rijeka Drava koju nazivaju i europskom Amazonom, osunčani proplanci Bilogore, jezera, vinske ceste, kulturni programi lokalne zajednice, izvorna domaća hrana i divna slavonska ravnica – lako je zamisliti se na zanimljivim biciklističkim rutama kojima se istražuje ovaj kraj.

Na dva kotača je doživljaj definitivno poseban i preporuka je za svakoga tko voli osjetiti neposredan dodir prirode, a brdski ili električni bicikli mogu se iznajmiti u Kuriji Janković. Sve je spremno za pravu vikend pustolovinu. (www.vecernji.hr, foto: Matija Turkalj i Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”471149″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content