GRAD VIROVITICA RAZNIM MJERAMA PRIDONOSI I DEMOGRAFSKOJ OBNOVI Besplatni udžbenici za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola

I ove će godine, kao i u posljednje dvije, Grad Virovitica osigurati besplatne udžbenike za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola čiji je osnivač. Tako će učenike nižih razreda i sljedeće školske godine na školskim klupama dočekati besplatni udžbenici, a za učenike viših razreda osnovnih škola Grad je osigurao besplatne radne materijale.

– Osim toga, Grad svake godine osigurava i besplatan prijevoz učenika OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, OŠ Vladimir Nazor i Centra za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju. Natječaj za prijevoz za sljedeće četiri godine, procijenjene vrijednosti 4,8 milijuna kuna bez PDV-a, već je raspisan.

Što se tiče studenata, ove akademske godine u sustavu financiranja imamo ukupno 26 studenata. Ono što je važno naglasiti je da stipendiju u mjesečnom iznosu od 800 kuna stipendisti primaju svih 12 mjeseci u godini – o tome na koji će način Grad Virovitica u sljedećoj godini pomoći školarcima i studentima, ali i njihovim roditeljima kazao je gradonačelnik Ivica Kirin.

GRAD VIROVITICA IMA MJERE I ZA DEMOGRAFSKI RAZVOJ

Nadalje, što se tiče školstva, Grad Virovitica godišnje izdvaja 100.000 kuna za jedinstveni model sufinanciranja rada Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, poznat kao „Virovitički model“.
– Na taj način mladima je povećan pristup visokom obrazovanju te im je omogućeno jeftinije studiranje u vlastitoj sredini. Grad Virovitica ima mjere i za demografski razvoj pa je tako da bi zadržao mlade obitelji i potaknuo građevinski sektor kroz Program olakšica i poticaja razvoja gospodarstva predvidio olakšice pri kupnji zemljišta za izgradnju prve nekretnine mlađima od 45 godina. Stopa olakšice za kupnju zemljišta i komunalne doprinose za izgradnju nekretnine za mlade obitelji iznosi od 20 posto za obitelji bez djece do 100 posto za obitelji s troje i više djece – naglašava Ivica Kirin.

Pozitivne demografske trendove Grad potiče i kroz subvenciju ekonomske cijene vrtića.
– Boravak djeteta u vrtiću roditelji plaćaju 30 posto, a Grad preostali iznos. Cijena za jedno dijete tako iznosi 580, za drugo dijete i dijete samohranog roditelja 464 kune, a za treće i svako sljedeće dijete u vrtiću roditelji su oslobođeni od plaćanja. Grad na taj način za virovitički Dječji vrtić osigurava godišnje gotovo 7 milijuna kuna.

Naknadu za novorođenčad isplaćujemo u dva oblika. Prvi oblik je jednokratna naknada za opremu novorođenčeta. Ostvaruju je roditelji novorođenčeta u različitim novčanim iznosima ovisno o prosječnim mjesečnim prihodima, a riječ je o iznosima od 1000 do 3000 kuna. Drugi oblik naknade je novčana pomoć koja iznosi 500 kuna – o tome kako Grad Virovitica vodi brigu i o demografskim trendovima kazao nam je gradonačelnik Ivica Kirin. (www.icv.hr, mb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content