POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA U osnovnim školama ove godine 6.444 učenika od čega 912 prvašića

U ponedjeljak, 3. rujna počinje nova školska godina, a u klupe će po prvi put sjesti i 912 prvašića. Početku nove školske godine netko se raduje, netko od njega strepi, no jedno je sigurno – u znaku je priprema roditelja kako bi prvi tjedan nastave školarci imali bar osnovno na klupama, ali i u torbi.

RODITELJI I PRIPREME

– Popis knjiga objavljen je na stranicama škole, tako da smo se uspjeli na vrijeme pripremiti i nabaviti one udžbenike koji nam još nedostaju. Nešto smo nabavili putem razmjene udžbenika u Virovitici, ispred Knjižnice, a nešto putem online tržnica na društvenim mrežama, tako da dječacima sada nedostaje možda samo jedna zbirka zadataka – kaže Martina P., mama učenika šestog i sedmog razreda jedne virovitičke osnovne škole. Zbraja da će obitelj početak nastave stajati između dvije i tri tisuće kuna. Najviše će otići na školski pribor i novu odjeću i obuću. – Ruksaci su im još dobri, no trebaju nove pernice, tenisice, trenirke, traperice, papuče… Nešto smo već kupili, ostalo ćemo za vikend, pa i sljedeći tjedan, kad iz škole dobiju informaciju što im sve treba za nastavu – dodaje. Mama Jelena G., čija će djevojčica u prvi razred, kaže kako se raduje pomoći Grada, koji im je osigurao udžbenike. – Svi smo jako uzbuđeni, već smo odavno kupili i torbu, pernice, pisanke, pribor za likovni, a Ana jedva čeka ponedjeljak – priča mama Jelena, koja ističe kako ih početak škole stoji oko dvije tisuće kuna. Najviše je otišlo na prvu školsku torbu, odjeću i obuću. – Iskoristili smo velike popuste u centrima, tako da smo zadovoljni. Ne kreće se svake godine u prvi razred – sa smiješkom zaključuje Jelena G.

IMG 20180830 141811

UDŽBENICI, PRIJEVOZ, PREHRANA

Da je početak školske godine značajna stavka u kućnom budžetu, svjesna je i Gradska uprava, pa je i ove godine izašla u susret roditeljima. – Pomažemo roditeljima da svoje školarce opreme za sljedeću školsku godinu. Grad će kupiti nove udžbenike za sve učenike od 1. do 4. razreda, dok će za učenike od 5. do 8. razreda kupiti radne materijale – kaže Ivica Kirin, dodajući da je za te potrebe iz proračuna ove godine izdvojeno pola milijuna kuna. Grad će i u novoj školskoj godini osigurati i besplatan prijevoz učenika škola kojima je osnivač, odnosno učenicima OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, OŠ „Vladimir Nazor“ i Centra za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju (COOR).

– Na taj način pomažemo roditeljima, s obzirom na dodatne troškove koje iziskuje prijevoz. Težimo tome da sva djeca imaju iste uvjete školovanja. Trenutno je raspisan natječaj za prijevoz za sljedeće četiri godine, a procijenjena vrijednost je 6 milijuna kuna – istaknuo je gradonačelnik Ivica Kirin. Grad Virovitica ove godine pomoći će i roditeljima slabijeg imovinskog stanja, pa će za 244 djece osigurati besplatni obrok u školama. Riječ je o projektu školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva i ove godine za te je potrebe izdvojeno 213.000 kuna. – Riječ je ranjivim skupinama, koje će uvijek imati našu maksimalnu pomoć. Prepoznali smo ih zahvaljujući iznimno dobroj suradnji sa školama i taj ćemo projekt svakako provoditi i dalje – obećao je gradonačelnik Ivica Kirin.

prvasici

U školske klupe ove će godine sjesti 912 prvašića

Prema podatcima Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije, ove školske godine upisano je ukupno 912 učenika prvoga razreda, a prošle školske godine njih 1010. Riječ je o ukupnom zbroju učenika vjerske škole, glazbenih škola te gradskih škola kojima Virovitičko-podravska županija nije osnivač. U školama kojima je Virovitičko-podravska županija osnivač, upisan je 571 prvašić, a prošle godine 608. Ove školske godine osnovne škole imaju ukupno 6444 učenika, a prošle ukupno 6883 učenika. Škole kojima je Županija osnivač imaju ukupno 4506 učenika, a prošle godine imale su 4642. Niti jedna škola na području Virovitičko-podravske županije nije otvorena niti zatvorena. Na području županije ove područne škole nisu upisale niti jednog prvašića: PŠ Ilmin Dvor (pripada OŠ „Davorin Trstenjak“ Čađavica), PŠ Rušani (pripada OŠ Gradina), PŠ Veliko Polje (pripada OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje), PŠ Terezino Polje (pripada OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje), PŠ Mala Črešnjevica (pripada OŠ Petra Preradovića Pitomača), PŠ Gornji Miholjac (pripada OŠ Eugena Kumičića Slatina). (www.icv.hr, mlo, Foto: M. Lovrenc, M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content