POZVONI ZA RADOST Zvonar Dražen u Bušetini najavljuje i kada beba dođe na svijet

Od blagdana Velike Gospe, Bušetnjani zvono s tornja crkve Blažene Djevice Marije od Pohođenja najavljuje radosnu vijest – novo rođenje u mjestu. Godinama bi iznenadna zvonjava najavljivala smrt njihova mještana, a svi bi se pitali: “Bogzna ko je mrl?”

No na prijedlog njihovog zvonara Dražena Hegedušića, zvono će odsad, kako on sam kaže, s veseljem zvoniti i kad se rodi novi život u selu ili kada obitelj proslavlja krštenje. Inače, crkva u Bušetini datira s početka 18. stoljeća (1732. godine) i posjeduje tri zvona. Dva veća zvona, skladno ugođena, svako u svom tonalitetu, zvone, a treće, najmanje zvono (iz 1732. godine) dosad je mirovalo.

Zbog svog razigranog, zvonkog zvuka nekad je još bilo u funkciji i upozoravalo na požar ili razbijalo ledonosne oblake, a onda se prestalo koristiti. Sada je dobilo novi naziv „zvono života“ i zvonit će u radosnim prigodama. Sjajnu inicijativu podržao je i mladi fra Grgur Blažević, sadašnji svećenik u Bušetini i Okrugljači, kojemu je zvonjava oduvijek bila prigodnija u radosnim nego tužnim događajima, kaže. (www.icv.hr, gm, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content