Predstava Kaštanka predstavlja Hrvatsku u Kini na najvažnijem svjetskom festivalu kazališta za djecu i mlade

Predstava Kaštanka nastala prema istoimenoj kratkoj priči A.P.Čehova u režiji Vjere Vidov te koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar ovih dana nastavlja svoju turneju. Nakon što je u proljeće osvojila 8 nagrada na festivalima diljem regije, Kaštanka putuje u Peking gdje će 24. i 25. kolovoza kao jedna od 17 odabranih predstava sudjelovati na godišnjem okupljanju krovne međunarodne organizacije kazališta za djecu i mlade Assitej. Kaštanka je prva hrvatska predstava koja sudjeluje na Assitejevu međunarodnom festivalu od osnutka HC Assitej 1996., što je povijesni uspjeh jedne kazališne predstave za djecu i mlade.

Assitejev festival najvažniji je festival kazališta za djecu i mlade koji se održava jedanput godišnje, a u 2018. po prvi put domaćin mu je Kina. Tema festivala je Imagining the Future odnosno zamišljanje budućnosti, čime Assitej poseban fokus stavlja na budućnost kazališta za djecu i mlade, ali i njegove uloge u oblikovanju budućnosti djece, pa tak i budućnosti društva općenito. Kaštanka se stoga, osim zbog svoje iznimne i promišljene estetike, nevjerojatna lutkarska umijeća glumaca te jednostavnosti u izričaju, u temu festivala uklapa i težnjom svojih kazališnih kuća da uvijek iznova naglašavaju važnost umjetnosti i kulture u razvoju, odgoju i obrazovanju djece i mladih.

RIJEČ DRAMATURGINJE

Kaštanka je jedna od najslavnijih Čehovljevih kratkih priča i odlikuje se glavnim kvalitetama koje obilježavaju i ostatak njegova opusa, a to su prvenstveno duboko razumijevanje ljudske psihe i atmosfera koja čitatelja neodoljivo uvlači u Rusiju na prijelazu iz devetnaestoga u dvadeseto stoljeće. Kaštanka je doista obilježena snažnim ruskim koloritom, ali istodobno je i univerzalna pripovijest o ljubavi, odanosti i odgovornosti. Čehov je slavan satiričar društva, a u ovoj priči bespoštedno prikazuje ljudske slabosti iz vizure čovjekova najboljeg prijatelja: psa. Kroz oči kujice Kaštanke ljudski svijet nazire se u punini svoje bijede, ispraznih nastojanja i slabosti. Pas ne osuđuje. Pas se vodi svojim elementarnim nagonima. Treba hranu i toplinu, ali i ljubav. Upravo zato što promatra ljude kroz prizmu potrage za ljubavlju, čitatelja/gledatelja izaziva da se zapita koliko je čovjek ljubavi sposoban pružiti i kakvim se sve izgovorima služi kada je njegova ljubav manjkava.

Ekipa Kaštanke

Ansambl:
redateljica i adaptatorica dramatizacije: Vjera Vidov
asistentica redateljice: Sara Lustig
autorica dramatizacije: Petra Mrduljaš
scenografkinja, kostimografkinja i oblikovateljica lutaka: Natalija Burnos
asistent oblikovateljice lutaka: Krešimir Tomac
skladatelj: Igor Karlić
oblikovatelj svjetla: Frane Papić

Igraju:
Sara Lustig
Dominik Karakašić
Irena Bausović
Goran Vučko
Sudjelovanje predstave Kaštanka na Assitej Artistic Gathering financijski je podržalo Ministarstvo kulture RH. (www.icv.hr, Kazalište Virovitica)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content