BRANITELJ I LOGORAŠ IZ ORAHOVICE Miroslav Tot već punih 10 godina skuplja fotografije i video uratke iz Domovinskog rata

Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja nikada se ne smije zaboraviti jer to su temelji stvaranja lijepe nam Domovine. U tom pravcu već punih 10 godina potpuno volonterski radi umirovljeni hrvatski branitelj i bivši logoraš srpskih koncentracijskih logora Miroslav Tot (53) iz Orahovice.

Miroslav trenutno raspolaže s preko 2000 fotografija u digitalnom i originalnom obliku te preko 20 video uradaka iz Domovinskog rata koje je sakupio iz HVIDR-e Orahovica, privatnih obiteljski zbirki i bivši foto i video studija.

-Sve je počelo prije ravno 10 godina kada sam u jednom razgovoru s hrvatskim braniteljem, gospodinom Ivanom Grgurićem saznao da ona ima malu arhivu fotografija iz Domovinskog rata. Rodila mi se ideja da pokušam skupiti što više materijala, Ivan Grgurić mi je dao svoje i krenuo dalje skupljati. Vrlo brzo uspio sam dobiti dosta fotografija iz obiteljskih zbirki i arhive HVIDR-e Orahovica i tako sam odlučio na tome još detaljnije i intenzivnije raditi – započinje Miroslav koji je iza sebe ima preko 100 postavljenih izložbi koje su danas neizostavni dio svake obljetnice iz Domovinskog rata na širem orahovačkom području.

-Prvu izložbu sam postavio 2011. u caffe baru Sokol u sklopu manifestacije Orahovačko proljeće i ta je izložba postala tradicionalna, svake godine u sklopu te manifestacije postavljam ju na isto mjesto. Posebno mi je drago kada postavim te izložbe i ljudi dođu prepoznaju na fotografijama svoju rodbinu, prijatelje susjede i vesele se tome ne znajući da tako nešto uopće negdje i postoji. Cilj cijele moje priče je, da se ne zaboravi, jer ne smije se nikada zaboraviti kako se stvara Hrvatska, tko je za nju prolio krv, ostavio svoj život i dijelove tijela, tko je srcem stao na branik Lijepe Naše. Danas se to često zaboravlja pa i sami branitelji ne žele pričati o ratu i događanjima devedesetih, no mi ne damo da sve to padne u sjećanje jer to je zlatna hrvatska povijest – kaže Tot te naglašava da sve fotografije koje posjeduje rado podijeli s građanima, pokloni za uspomenu, a neke upečatljive čak i povećava.

-Svaku izložbu radim kroz projekte uz pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja kojima se i ovim putem zahvaljujem na punoj podršci. Upravo kroz te projekte uz pomoć svojih prijatelja iz udruge Hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata koje sam predsjednik, organiziramo uz izložbe i niz drugih sadržaja posebno za mlade naraštaje, učenike osnovnih i srednjih škola. Oni moraju shvatiti što se događalo i gdje su se njihovi očevi i djedovi borili, te da su oni stvorili Hrvatsku. Moja i želja mojih kolega branitelja je da nadolazeće generacije nastave našim tragom, da danas-sutra oni čuvaju tu uspomenu, a mi ćemo im za to postaviti čvrste temelje – kaže Tot koji je jedan od najvrjednijih čuvara uspomene na Domovinski rat u Orahovici kao organizator niza događanja, obljetnica, idejni začetnik nebrojenih projekata, posjeta ratnim lokacijama kao što su Vukovar, Knin, Škabrnja, Pakrac, Petrinja i mnogih drugi.

-Pitali su me mnogi odakle mi energija i kako uopće želim toliko raditi bez ikakve naknade. Odgovor je svima bio jednostavan, Domovinski rat nema cijenu, žrtva mojih suboraca i svih hrvatskih branitelja je neprocjenjiva, to se radi sa srcem i punom dušom. Mi koji smo preživjeli i koji možemo čuvati uspomenu, to smo dužni i činiti upravo za njih kojih više nema – zaključio je Miroslav Tot.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content