Samo ova biljka pomaže vam kod depresije, nesanice, opeklina i rana. Saznajte koja

Jedna biljka zauzima visoko mjesto kao prirodni lijek u borbi protiv depresije. Ujedno, pomaže kod nesanice, oslabljene koncentracije, rana i opeklina svih vrsta.

Riječ je o Gospinoj travi (Hypericum perforatum), u narodu poznatoj i kao kantarion, bogorodičina trava, krvavi korijen, gospin cvijet, strašno zelje, gorač, gorac, perikot trava. Svoje mjesto je u nekom od oblika – ulja, masti, macerata, osušena za čaj, zacijelo je pronašla u svakom domaćinstvu jer je u narodu poznata i kao čudesni lijek iz prirode.

kantarion

Gospina trava inače je jako rasprostanjena biljka, raste i po cijeloj Hrvatskoj, a u vrijeme cvatnje potrebno je brati nadzemni dio biljke i cvjetne vrške. Vrijeme berbe je od lipnja do kolovoza.

U narodu se stoljećima koristi i kao prirodni lijek kod opeklina, rana i problema sa kožom, u borbi protiv gljivica i bakterija. Ujedno, u prošlosti se koristila i za istjerivanje zlih duhova, ali i izlučivanje zmijskog otrova iz organizma.

Znanstveno je dokazano kako pomaže kod depresije, nesanice, kod poteškoća s koncentracijom. Klinička istraživanja pokazala su da je gospina trava korisna kao pomoć kod virusnih oboljenja, umora, PMS-a, menopauze, pretilosti i atopijskog dermatitisa, herpesa…

IMG a3f1fa6ec15f8166264be4b2ab94e16c V

Ulje ove biljke ublažava grčeve kod menstrualnog ciklusa, a čaj ima brojna ljekovita svojstva.

Mnogi je danas u obliku kreme koriste kao melem nakon uboda komarca i kod raznih oštećenja kože, osobito za opekline od sunca, a predstavlja i prirodnu pomoć u fazama odvikavanja.

Iako je općenito sigurna za upotrebu, u nekim slučajevima potreban je oprez. Fototoksična je, pa se, dok se koristi, koža ne smije izlagati suncu. Može oslabiti djelotvornost nekih vrsta lijekova, pa je najbolje posavjetovati se sa stručnjakom prije njene upotrebe. Ujedno, ne preporučuje se njeno korištenje u trudnoći i tijekom dojenja. (www.icv.hr, foto: ilustracija)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content