SENZUALNI POKRETI Sofija Mihoković trbušnim plesom pobijedila strah od javnog nastupa

Virovitičanka Sofija Mihoković bavi se trbušnim plesom devet i pol godina, ali ljubav prema plesu prati je još od malih nogu. Kao djevojčica maštala je o tome kako će jednoga dana postati plesačica. Želja joj je bila plesati latino-američke plesove, a s navršenih 16 godina upisala se u Plesni centar u Virovitici pod vodstvom Marije Kovačević.

No, kako u grupi više nije bilo mjesta, upisala se u grupu za trbušni ples.

– U Plesnom centru Virovitica bila sam sve do odlaska na fakultet u Zagreb gdje sam krenula u poznatu plesnu školu „Zuzana“ pod vodstvom Zuzane Uhlirove. Osoba koja me oblikovala kao plesačicu i od koje sam najviše naučila je Nataša Moskaljov. Kod nje sam pohađala privatne satove dvije godine i učila tribal fusion – kazala nam je ova studentica koja se specijalizirala za suvremeni trbušni ples tribal fusion koji je više povezan sa zapadnom kulturom i Amerikom.

Tribal se najčešće pleše uz modernu glazbu, a kostimi su podložni trendovima i vlastitoj kreativnosti osobe koja ga nosi. – Plesačice u tom stilu plesanja najčešće nose puno teškog nakita, srebrnog odsjaja sa šarenim kamenčićima, a ples karakteriziraju snažni i kontrolirani pokreti torza, ali i ostatka tijela u kombinaciji sa senzualnim i fluidnim pokretima i vrlo kontroliranom osnovnom plesnom pozicijom – ističe Sofija Mihoković.

Ono što privlači mnoge žene i djevojke je i činjenica da trbušni ples djeluje pozitivno na žensko samopouzdanje i zdravlje, a vjeruje se da pomaže i ženama koje imaju problema s plodnošću. Zahvaljujući fizičkim i senzualnim pokretima trbuha tijekom plesa rade abdominalni mišići, za koje se tvrdi da poboljšavaju spolni odnos i olakšavaju nošenje djeteta. Jako je dobar za kralježnicu i zglobove zbog pokreta koji se izvode.

– Trbušni ples posebno je djelovao na mene, postavio mi niz izazova koje sam morala savladati. Pomoću njega sam pobijedila strah od javnog nastupa i izgradila se kao osoba. Osjetila sam i pozitivno djelovanje na zdravlje – naglašava Sofija.

U posljednje vrijeme ples je sve popularniji i kod muškaraca, stoga, iako na tečaju dosad nije bilo muškaraca, s obzirom na rast popularnosti Orijenta, Sofija se nada da će im doći barem jedan takav, ako ne i više njih.

– U Hrvatskoj nema puno muškaraca koji se bave trbušnim plesom, znam samo za Vjekoslava Didovića. U svijetu jedan od najboljih mi je Francuz Illan Riviera. On se bavi spojem suvremenog plesa i Tribal fusiona. To je nešto posebno, njegovi nastupi su izvan ovoga svijeta, nitko ne pleše kao on. Postoje predrasude o tome da se muškarci bave trbušnim plesom, no ja ne bih imala ništa protiv da dođe neki zainteresirani muškarac pa da razbijemo sve te stereotipe – na kraju razgovora kazala nam je Sofija Mihoković.

Sofija je ove godine završila na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu program za voditelja plesnih tehnika. Trenutno vodi jednom tjedno svoju plesnu grupu u Zagrebu, daje i privatne satove trbušnog plesa, a u budućnosti želja joj je otvoriti vlastiti plesni centar te nastupati na plesnim festivalima izvan Hrvatske. (www.icv.hr,ip, foto:Facebook Sofija Mihoković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content