STIŽE KIŠA Pogledajte kakvo nas vrijeme čeka do kraja tjedna

Pred nama je brza, lokalno i izraženija promjena vremena. Frontalni sustav se polako, ali sigurno sa sjeverozapada približava Hrvatskoj. Tijekom današnjeg dana, osobito poslijepodneva i večeri frontalni će sustav djelovati na vremenske uvjete na području Hrvatske. Stara narodna poslovica kaže, po jutru se dan poznaje… Hmmm. Možda bi staru narodnu poslovicu mogli primijeniti u praksi sutra, danas sigurno ne.

Današnji dan, barem do sredine dana trebalo bi obilježiti suho i stabilno vrijeme. Oblaci će se polako gomilati i biti sve brojniji, gušći i tamniji. Tijekom ranog poslijepodneva sa zapada očekujemo dolazak frontalnog sustava. Prije same „hladne fronte“ velika je vjerojatnost predfrontalnih razvoja (nestabilnosti). Preostaje nam tijekom današnjeg dana pratiti radarske i satelitske snimke.

Na osnovu trenutnih prognostičkih izračuna do 15h treba „računati“ na kišu i grmljavinske pljuskove lokalno i izraženije. Mjestimice će postojati uvjeti za izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom, obilnijom količinom kiše u kratkom vremenskom periodu te umjerenim do jakim vjetrom promjenjiva smjera. Nestabilnosti će do večeri ipak jenjavati.

Možemo reći da bi vrijeme tijekom večeri bilo povoljno za boravak i druženja na otvorenom. Temperature zraka i danas će rasti u najtoplijem dijelu dana iznad vrućih 30°C. Očekivani temperaturni maksimumi na području VPŽ danas su od 30°C do 33°C. Vjetar slab do umjeren južnih i jugozapadnih smjerova u okretanju na umjeren mjestimice i jak sjeverni i sjeverozapadni tijekom poslijepodneva i večeri.

Tijekom srijede i četvrtka ako pljuskova i bude oni će uglavnom biti mjestimični, lokalni i slabo rasprostranjeni i izraženi. Vjerojatnost za njih najveća je sredinom dana te tijekom poslijepodneva i to tijekom srijede. Večernji sati trebali bi biti povoljni za boravak i druženja na otvorenom. Temperature zraka bez znatnije promjene. Ipak malo ugodnije, ali i dalje ćemo se nalaziti blizu vrućih 30°C, naravno u hladu. Vjetar slab do umjeren sjevernih i sjeverozapadnih smjerova. (www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content