“STIŽEMO” Svaki naš tim hitne pomoći ima svog liječnika i do pacijenata stiže najbrže u Hrvatskoj

Hitna služba Virovitičko-podravske županije najbrža je hitna služba u Hrvatskoj. Pokazuju to podatci koje je objavio jedan dnevni medij, pozivajući se na sustav eHitna, odnosno program koji koriste svi zavodi za hitnu medicinu, vezano uz „Zlatni sat“ koji označava vrijeme od nastanka stanja koje ugrožava život do dovoženja bolesnika na mjesto definitivnog zbrinjavanja, tj. u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Prema tim podatcima, Virovitičko-podravska županija je na samom vrhu Hrvatske, s prosjekom 89,33 posto, a slijede je Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska županija.

LIJEČNIK U SVAKOM TIMU

Iako su ovi pokazatelji pohvalni, daleko su važniji napori koje Virovitičko-podravska županija putem županijskog Zavoda za hitnu medicinu ostvaruje u sustavu zdravstvene skrbi. Županija smo koja ima liječnika u svakom timu hitne medicinske pomoći na potezu od Kladara do Zdenaca. Pacijentima su na raspolaganju 0-24 sata, a do osobe u potrebi, ovisno o lokaciji, stižu već za nekoliko minuta.

– U mreži hitne medicinske službe trenutno je po pet timova T1 i pet timova T2 za područje Virovitice i Slatine, pet timova prijavno-dojavne jedinice, jedan tim pripravnosti za općinu Voćin te po tri tima T1 i dva tima T2 za općinu Pitomača i grad Orahovicu – kaže Lahorka Weiss, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije. Dodaje kako su I timovima 2 u Orahovici i Pitomači pridruženi liječnici kako bi pokrivenost timova s liječnicima bila 0-24 sata, baš u svim ispostavama. Iako nedostaje liječnika, pacijenti to ne smiju osjetiti, smatra L. Weiss.
– U Zavodu za hitnu medicinu trenutno imamo 9 stalno zaposlenih liječnika koji djeluju u timovima. Hitnu službu upotpunjujemo i uz pomoć liječnika županijskog Doma zdravlja, virovitičke Opće bolnice i vanjskih suradnika, liječnika iz Zagreba, Bjelovara i drugih bolnica – objašnjava Lahorka Weiss. Imperativ je jedno – da liječnik uvijek bude u timu koji često u najtežim životnim situacijama dolazi u pomoć.

aktualno GLAVNA
Svaki tim radi u smjeni od 12 sati, u kojoj imaju i do 10 intervencija -ilustracija

NADSTANDARD I PRIORITETI

Ta usluga, unatoč tome što je životno važna, nije prosjek za Hrvatsku, nego se financira iz tzv. nadstandarda, modela koji je pokrenuo tadašnji župan Tomislav Tolušić. Uz Virovitičko-podravsku županiju, novac za tim hitne pomoći izdvajaju svaki grad i općina na županijskom području, kako bi usluga, dostupnost i skrb bile jednake za svakog stanovnika.
– Svi gradovi i općine, razmjerno prema broju stanovnika, uplaćuju sredstva za nadstandard hitne medicine. Od početka kolovoza i timovima 2 počeli smo pridruživati liječnike, to je nešto veći financijski izdatak i zaista se nadam da će ovaj model i dalje nailaziti na razumijevanje i potporu svih jedinica lokalne samouprave – kaže Lahorka Weiss. Virovitičko-podravska županija ovog ljeta kupila je Zavodu za hitnu medicinu sedam vozila, pet vozila za sanitetski prijevoz i još dva za hitnu medicinsku službu. Investicija je vrijedna oko 2,3 milijuna kuna i služi bržoj, kvalitetnijoj i sigurnijoj usluzi pacijentima, a medicinskim djelatnicima osigurava bolje uvjete za rad. – Vozila su dokaz koliko Županija skrbi o potrebama građana – kaže L. Weiss, koja ističe kako je iznimno zahvalna svim liječnicima, medicinskim tehničarima, vozačima i osoblju na predanom radu za druge.

AKTUALNO virovitički tim mlo
Timovi 1 i 2 virovitičke službe hitne pomoći

TKO ČINI TIM HITNE MEDICINSKE POMOĆI?

Na području Virovitičko-podravske županije pacijentima su na raspolaganju ispostave Hitne pomoći u Pitomači, Virovitici, Slatini i Orahovici. Voćin ima pripravnost u poslijepodnevnim satima. U smjeni su uvijek istovremeno timovi 1 i 2. Tim 1 čine liječnik, medicinska sestra ili medicinski tehničar i vozač, a tim 2 medicinski tehničari ili medicinski tehničar i vozač, odnosno i liječnik, u okviru nadstandarda. Time se osigurava pokrivenost područja liječnikom, tijekom svih 24 sata. U Voćinu su u pripravnosti 2 vozača i medicinske sestre, svakog radnog dana nakon 15 sati do jutra, kao i svaki vikend.

AKTUALNO okvir županmlo
K. Toplak, vpz.hr

ŽUPAN ANDROVIĆ: NASTAVLJAMO ULAGANJE U ZDRAVSTVO

Nova vozila koja je Virovitičko-podravska županija kupila županijskom Zavodu za hitnu medicinu samo je dio ulaganja u zdravstvo i bolje uvjete, ističe župan Igor Andrović.

– Ova su vozila prijeko potrebna našoj hitnoj službi. Ovime samo nastavljamo ulaganje u zdravstvo VPŽ. Velika su ulaganja u Opću bolnicu Virovitica, kako u gradnju nove zgrade, tako i u opremu, a tu je i ulaganje u primarnu zaštitu u naše ambulante Doma zdravlja diljem županije.

Radimo na projektu izgradnje nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu, kako bismo upravu, sanitet i hitnu te dojavni centar objedinili u jednu zgradu, a sve s ciljem bolje zdravstvene usluge našim stanovnicima, ali i boljih uvjeta rada naših djelatnika – istaknuo je među ostalim virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

(www.icv.hr, tekst i foto: M. Lovrenc)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content