U Dugoj Međi održana 7. Pekmezijada: Napravili najveću palačinku u Slavoniji, najbolji pekmez napravio OPG Mirka Horvatina

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa po sedmi je puta organizirala radionicu zdrave prehrane pod nazivom “Pekmezijada”. Pekmezijadu je uz središnji događaj, natjecanje u kuhanju domaćeg pekmeza od šljiva, činilo još nekoliko zanimljivih sadržaja kao što su braniteljske sportske igre te jedna velika atrakcija – priprema najveće palačinke u Hrvatskoj.

Pokrovitelji manifestacije bila su ministarstva hrvatskih branitelja i poljoprivrede, Virovitičko-podravska županija, Općina Zdenci i tvrtka Podravka iz Koprivnice, a suorganizator Udruga kuhara grada Orahovice.

-Cilj naše manifestacije bilo je očuvanje od zaborava starinskog spremanja domaćeg pekmeza od plave šljive na tradicionalni način u kotlovima kako su to radile naše bake. Isto tako htjeli smo odraditi pravu promociju domaćeg proizvoda pa su tako i ove godine za vrijeme kuhanja pekmeza, naši članovi kuhali kukuruz, topili čvarke, kuhali domaći slavonski grah, a domaćice su pripremile niz domaćih slavonskih kolača kao što su buhtle, kiflice, oblatne i mnogi drugi. Uz cijelu ovu priču, mi kao braniteljska udruga organizirali smo i braniteljske igre koje su okupili hrvatske branitelje iz cijele Slavonije te iz Zaboka. Od srca hvala svim sudionicima, posjetiteljima, pokroviteljima te svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ove naše prepoznatljive manifestacije – rekao je predsjednik UHBDDR Duga Međa ivica Bušljeta.

2708pekmezijada 8

Manifestaciji su nazočili pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, njegovi zamjenici Darko Žužak i Marijo Klement, zamjenik načelnika općine Zdenci Jurica Kiris, predsjednica općinskog Vijeća Marija Dedaj i mnogi drugi.

-Ovo je definitivno jedinstvena manifestacija kakve u našoj županiji, a siguran sam i šire, nema. Čestitam stoga braniteljima iz Duge Međe što su bili prvi u ratu, a sada su evo i prvi miru gdje daju cijelog sebe u organizaciji ovakvih događaja koji promoviraju naš istinski domaći, hrvatski proizvod. Isto tako zahvaljujem ovim sjajnim ljudima što njeguju kulturu i tradiciju ovoga kraja jer, kako kaže ona stara, bolje da umre selo nego običaji – rekao je župan Igor Andrović otvarajući 7. Pekmezijadu.

U natjecanju spremanja domaćeg pekmeza od plavih šljiva natjecalo se 7 ekipa iz Orahovice, Slatine, Feričanaca i Duge Međe, a stručno ocjenjivačko povjerenstvo, koje su činili članovi Udruge kuhara grada Orahovice, Sandra Jadek kao predsjednica te Danira Vinković i Zoran Putniković kao članovi, najboljim pekmezom ocijenila je onaj OPG-a Mirka Horvatina iz Duge Međe. Drugo mjesto pripalo je OPG-u Mirko Bušljeta također iz Duge Međe, a treće OPG-u Krajpl iz Feričanaca.

2708pekmezijada 2

-Pitali su me mnogi što je tajna dobrog pekmeza, a to je zapravo vrlo jednostavno: dobra i kvalitetna šljiva, puno iskustva i dobro miješanje – rekla je glavna kuharica ekipe OPG-a Horvatin.

U sklopu braniteljskih igara nastupilo je 8 ekipa iz Zaboka, Orahovice, Virovitice, Slatine, Crnca, Zdenaca i Duge Međe koji su se natjecali u četiri discipline, slavonska alka u šukarama, bacanje potkove, boćanje i viseća kuglana. U alci i bacanju potkove slavila je HVIDR-a Slatina, najbolji boćari su članovi Zajednice udruga HVIDR-a VPŽ, a u slavonskoj alki najpreciznija je bila ekipa UDVDR ogranak Zabok. 1. Nagrade najboljima kuharima i braniteljima uručili su župan Igor Andrović te njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content