U Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina proglašen najčitatelj

Već tradicionalno, povodom Dana grada Slatine, Gradska knjižnica i čitaonica Slatina proglašava najčitatelja u kategoriji djece i odraslih korisnika.

Poznata je činjenica da se čita sve manje i iako izgleda pasivno, ono je sve osim toga. Naš um uvijek i iznova fokusira se na nove izazove, a stečenu sposobnost koncentracije lakše primjenjujemo u drugim aktivnostima. Stimulira mozak da lakše procesuira i usvaja nove informacije što je u potrebi cjeloživotnog obrazovanja veoma bitno. Istraživanja pokazuju da je knjiga jedan od najučinkovitijih načina za relaksaciju i opuštanje. Usredotočenim čitanjem aktivira se dio mozga za kritičko razmišljanje. Čitanje obogaćuje rječnik i gradi samopouzdanje, kvalitetno argumentiranje, raspolaganje činjenicama.

Djeca i roditelji koji naglas čitaju zajedno stvaraju čvršću vezu od onih koji to ne rade. Postoji još mnogo razloga kojima argumentiramo poticanje čitanja.

Knjižničarke su iznimno uzbuđene dočekale svoje najčitatelje i goste, jer se manifestacija održavala u gotovo potpuno uređenom novom prostoru od 250 kvadratnih metara. Izvođač radova je izvršio svoju obvezu u duhu dobre suradnje i sada preostaje postavljenje namještaja i stručno preseljavanje knjižne građe koje je mnogo.

Glazbeni uvod priredio je Krunoslav Matišić, a zatim je nastupila jedna od pobjednica slatinskog Talent show-a, Tamara Djokić s pobjedničkom pjesmom.

Kulminacija je nastupila početkom proglašavanja onih koji su prošle godine najviše čitali, odnosno posudili najviše jedinica građe kako je to računalo zabilježilo, a redoslijed je sljedeći u kategoriji djece:

1.Marta Mikolić: 73 jedinice građe
2.Laura Martinović: 72 jedinice građe
3.Lejla Jurkić: 71 jedinica građe
4.Bošnjak Ivona: 66 jedinica građe
5.Bošnjak Vlatka: 63 jedinica građe

U kategoriji odraslih korisnika redoslijed je sljedeći:

1.Prošlogodišnji najčitatelj želio je ostati anoniman i ove je godine posudio 277 jedinica građe
2.Mara Peterko: 211 jedinica građe
3.Katarina Baćani: 205 jedinica građe
4.Vjera Krsnik: 141 jedinica građe
5.Tamara Dorić: 114 jedinica građe

Nakon proglašenja najčitatelja, izveden je igrokaz Mladena Kušeca “Dječak koji je sanjao najljepše na svijetu”.

Susret je završio rođendanski, a najslađa poruka pronađena je na torti. (www.icv.hr, adf, ak)
[g-gallery gid=”476601″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content